StoryEditor

BEZVREMENSKI TV HIT Prijatelji najgledanija serija tijekom karantene u SAD-u

‘Prijatelji‘ su još uvijek dobro prihvaćeni kod publike, dok se na drugom mjestu po gledanosti u izolaciji nalazi serija ‘Ricky i Morty‘
Autor:
Tekst: Natali Borić
29/05/2020 u 10:42 h
Gledanje serija
Gledanje serijaPEXELS
Jedna od posljedica izolacije i provođenja više vremena doma jest gledanje novih serija i filmova, ali i ponovno gledanje onih starih. Upravo to se dogodilo s kultnom serijom "Prijatelji", snimljenoj u 236 epizoda te emitiranoj od 1994. godine. Rachel, Phoebe, Monica, Ross, Chandler i Joey doživjeli su svoj veliki povratak i tijekom karantene. U istraživanju koje je provela američka CableTV.com o tome koje su serije Amerikanci gledali dok su bili u karanteni, pokazalo se da su upravo "Prijatelji" najgledanija serija, prenosi Variety. Na tron su zasjeli u 11 saveznih država, od čega ih je sedam najnaseljenijih: Kalifornija, Florida, Teksas, New York, Sjevernoj Karolina, Georgia i Ohio.

Televizijska uspješnica

Popularnosti "Prijatelja" svjedoči činjenica da je serija nominirana za prestižnu nagradu Emmy 62 puta te je među kritičarima i publikom proglašena jednom od najgledanijih serija svih vremena.
Epizode serije najčešće su snimane pred publikom, a bilo je potrebno potrebno pet ili šest sati za snimanje jedne epizode. Kada su Prijatelji postali popularni, karte za prvi red bile su oko 5000 dolara
Snimljeno je čak 10 sezona "Prijatelja" koje su se emitirale 10 godina na malim ekranima. Gledanost i popularnost je bila toliko velika da im je ponuđena i 11. sezona. Odbili su je da ne bi razvodnili priču pa su tako otišli na vrhu svoje slave. Epizode serije najčešće su snimane pred publikom, a bilo je potrebno potrebno pet ili šest sati za snimanje jedne epizode. Kada su Prijatelji postali popularni, karte za prvi red bile su oko 5000 dolara, navodi Bright Side. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=q-9kPks0IfE[/embed] Kao najbolje epizode istaknute su "The One Where Everybody Finds Out" iz 1999. i završna epizoda "The Last One: Part 2" iz 2004. godine. Upravo je ta epizoda proglašena petom najgledanijom posljednjom epizodom televizijskih serija u povijesti. Za seriju su se razmatrali razni naslovi. Prijedlozi su bili: Friends Like Us, Insomnia Cafe, Six of One i Across the Hall. Na kraju je ipak izabran onaj najjednostavniji koji danas pamtimo i gledamo, Friends.

Kultura gledanja serija

Poznato je i da su glumci i u stvarnom životu bili prijatelji, a Matt LeBlanc (Joey) je priznao da je bio zaljubljen u Jennifer Aniston (Rachel) na početku snimanja. Gledatelji serije primjećuju da svi prijatelji imaju uzrečice koje su krakteristične baš za njih i koje se isprepliću iz epizode u epizodu. Kad Phoebe kaže "Oh, no" zna se da se nešto loše dogodilo, Monica kaže "I know" svaki put kad kada je uzbuđena, a poznat je i Rachelin otegnuti "No". Ross u neugodnim situacijama kroz kiseli smiješak izgovara "Hi", a Chandler naglašava riječ "be" u situacijama kada postavlja retorička pitanja. Joeyeva rečenica "How you doin" ukomponirana s pogledom i danas je prepoznata kao jedan od najpoznatijih uleta. "Prijatelji" su stoga još uvijek dobro prihvaćeni kod publike, a nakon njih na drugom mjestu po gledanosti za vrijem izolacije nalazi se serija "Ricky i Morty". Najgledanija je na Aljasci, u Coloradu, Nevadi i u Arizoni. Pri samom vrhu još su i "Zakon i red", "Breaking bad", "Zvjezdane staze" te "Uvod u anatomiju".
28. travanj 2024 14:58