StoryEditor

‘BOŽIĆNA PRIČA S GRIČA‘ Tematska tura obilaska Gornjeg grada uz Purgericu

Za studente je nakon ture organizirano i besplatno klizanje na Šalati

Autor:
Josipa Čović
09/12/2022 u 19:00 h
14436
PIXABAY

"Božićna priča s Griča" adventski je razgled Gornjeg grada koji se održava u sklopu projekta Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu "Zdravo po Zagrebu". Tematska tura za studente je besplatna, a održat će se u subotu 10. prosinca, stoji na Instagram profilu projekta. Broj sudionika je ograničen, a prijave su moguće putem Google obrasca.

Okupljanje sudionika ture je kod kipa svetog Jurja ispred Kamenitih vrata u 15 i 30 gdje će ih dočekati licencirani turistički vodič Purgerica kojeg utjelovljuje Josipa Šiklić, piše Beli Zagreb Grad. U sklopu besplatne tematske ture, organizirano je i besplatno klizanje na Šalati.

Razgled u trajanju od sat i i pol predviđen je za upoznavanje neotkrivenih priča i legendi srednjeg vijeka kao i običaja 19. stoljeća. Šiklić je istaknula da je inspiraciju za pripovjedačke ture pronašla u šetnji gradom.

"Priču o Griču ne pričam ja, nego Bela IV. svojom uvodnom recitacijom, poznata junakinja Šenoinog romana Dora Krupić, vještice, inkvizitori, gradski vijećnici, Danteov rođak Nicolo Alighieri koji je bio vlasnik najstarije zagrebačke ljekarne na Gradecu. Svemu se nadodaju povijesne činjenice i datumi, a gosti na turi postaju pravi srednjovjekovni putnici", otkrila je Šiklić detalje božićne ture.

Objasnila je i da, kako bi nastala takva atmosfera, najvažnija je razmjena energije kao i doba dana kada će se tura provesti.

"Glavna poruka storytellinga je da oživiš svoj grad promatrajući ga drugim očima. Da svi pokušamo ne stavljati u prvi plan buku, nego vizualizirati sve one lijepe detalje grada koje u svakodnevnoj žurbi ne primjećujemo", zaključila je Šiklić.

Vezani članci
28. travanj 2024 23:37