StoryEditor

NE ŽELE DVOTJEDNU KARANTENU Britanska vlada traži novo rješenje

Smatraju da će mjere opreza spriječiti razvoj drugog vala pandemije koronavirusa
Autor:
Global.
18/06/2020 u 09:44 h
Britanski ministar financija Rishi Sunak za BBC je rekao da rade na novom rješenju koje će zamijeniti odluku da svatko tko uđe na područje Ujedinjenog Kraljevstva treba 14 dana provesti u karanteni.

Neposluh se plaća

"Naravno da svi želimo da putovanja ponovno postanu moguća, no želimo biti sigurni da smo donijeli prave mjere u pravo vrijeme posredstvom znanosti i svega drugoga što moramo uzeti u obzir", objasnio je Sunak. Podsjetimo, prošlog ponedjeljka donesena je spomenuta odluka o samoizolaciji. Guardian prenosi da svaka osoba koja uđe u zemlju mora popuniti online formular s detaljima svog putovanja i adresom na kojoj će provesti sljedećih 14 dana. Kazna za one koji svoj dolazak ne prijave vlastima iznosi 100 funti, dok će oni koji se ne pridržavaju samoizolacije svoj neposluh platiti 1000 funti. Mjere samoizolacije ne odnose se na određene profesije poput diplomata, vozača kamiona i medicinskih radnika. Plakati s novim zahtjevima nalaze se u svim britanskim lukama i aerodromima. Prema pisanju Guardiana, najglasnije negodovanje dolazi iz putničke industrije. "Ove su mjere nerazmjerne i nepoštene prema britanskim građanima kao i međunarodnim posjetiteljima koji dolaze u Veliku Britaniju. Pozivamo vladu da ukloni ovu neučinkovitu karantenu za posjetitelje koja će imati pogubni učinak na britansku turističku industriju i uništiti još više tisuća radnih mjesta u ovoj neviđenoj krizi", komentirao je glasnogovornik Ryanaira u ime tri najveće britanske aviokompanije.

Opet o Brexitu

Zrakoplovne i putničke tvrtke vjeruju kako su ovakve mjere neučinkovite jer kasne mjesecima, ali i nepovoljne jer će naštetiti oporavku njihovih industrija. Britanska vlada, s druge strane, objašnjava da su ovakve mjere potrebne da bi se spriječio nastanak drugog vala Covida-19. Ipak, istraživanje koje je 11. i 12. lipnja proveo Observer pokazuje da manje od trećine ispitanika odobrava Vladino postupanje tijekom pandemije koronavirusa. Također, i birači se, prema rezultatima ovog istraživanja, ponovno počinju okretati temi Brexita, kojeg je korona kriza bacila u drugi plan.
28. travanj 2024 23:15