StoryEditor

CANNES Kako je izgledala okupacija Afganistana iz perspektive tri žene

Dokumentarac prenio otpor koji su tada pružale

23/05/2023 u 17:33 h
17829
PEXELS

U Cannesu je održana premijera dokumentarca "Kruh i ruže", prenio je BBC. Njime su zabilježeni prvi tjedni talibanske okupacije Kabula. Sniman je iz perspektive tri žene koje su tada novoj vlasti pružale otpor.

Redateljica Sahra Mani već je u svojim radovima ukazivala na kršenje ženskih prava. Njezin film iz 2018. godine ispričao je priču o mladoj Afganistanki. Ona je tada na nacionalnoj televiziji razotkrila da ju je otac seksualno zlostavljao. To je učinila nakon što je vidjela da od obitelji i policije ne može dobiti pomoć.

Za Mani, žene koje se trenutno suprotstavljaju talibanskoj vlasti su heroji. Zato joj je njihova sigurnost bila prioritet, kazala je u intervjuu za Cannes. To što žene bez vela više ne smiju izaći na ulicu ju nije spriječilo da dokumentira njihovu svakodnevicu, ali tijekom snimanja nisu uspjeli izbjeći nekoliko uhićenja.

"Sporazum s talibanima samo učvršćuje daljnju opresiju ženske populacije", kazala je Mani.

Protagonistice je snimala u privatnim okupljanjima, tajnim sastancima te nekim opasnijim situacijama. Snimano je diskretnim kamerama koje je lako sakriti te su zabilježeni i otpori koje su nositeljice pružile talibanima. Jedan od takvih ukazivanja na opresiju istaknula je Jennifer Lawrence kao producentica dokumentarca. Opisala je scenu u kojoj mlada žena nastavlja odgovarati vojniku koji ju je upozorio da će ju ubiti ako nastavi pričati.

"Takvi trenutci su bitni dijelovi filma jer ljudi ne vide da otpor postoji i da žene uzvraćaju borbu", rekla je Lawrence.

19. travanj 2024 19:01