StoryEditor

‘DEZINFORMACIJE I NOVINARSTVO‘ Gongova radionica na FPZG-u pokazala studentima kako se novinari i redakcije odupiru krizi

‘Smatram da se treba više raditi na pismenosti stanovništva‘, zaključio je sudionik Gongove radionice

11/05/2023 u 15:38 h
17596
Gong

Dominacija digitalnih platformi, porast dezinformacija, rastući pritisak oglašivača, pad profesionalnih standarda samo su neki od čimbenika krize u kojoj se novinarska profesija danas nalazi, piše Gong na svojoj stranici. Stoga su iz organizacije za novu generaciju novinara na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održali radionicu pod nazivom "Dezinformacije i novinarstvo".

"Smatram da se treba više raditi na pismenosti stanovništva, koji bi trebali više razmišljati o tome što čitaju, na kojim medijima te koji je kontekst medija koji se bave određenom temom", rekao je sudionik radionice koju su Dražen Hoffmann i Matej Mikašinović-Komšo održali tijekom travnja i svibnja. Proveden je i niz praktičnih vježbi i zadataka za polaznike radionice.

Radionica duga četiri susreta započela je 18. travnja na kolegiju "Data-driven Strategic Journalism" izv. prof. dr. sc. Marijane Grbeše, pitanjem "Gubi li novinarstvo autoritet nad istinom?". Studente se upoznalo sa strukturalnim problemima današnjeg novinarstva, a zatim im se približilo načine kako se novinari i redakcije odupiru krizi.

image
Gong

"Novinarstvo, prema mom mišljenju, nikad do kraja neće zamijeniti umjetna inteligencija jer ljudi trebaju ljudski 'touch'. Ne treba ni bježati od umjetne inteligencije, već je naučiti koristiti moralno, imajući na umu kodeks časti novinara", zaključio je jedan od sudionika radionice nakon predavanja koje je studente upoznalo s prijetnjama koje umjetna inteligencija predstavlja za kvalitetno novinarstvo.

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu inače je jedan od partnera na projektu koji je pokrenuo Adria Digital Media Observatory, a u okviru kojeg je nastala i ova radionica. ADMO je regionalno središte za borbu protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije, koji djeluje u sklopu Europskog opservatorija za digitalne medije, stoji na stranici Gonga.

Vezani članci
23. travanj 2024 23:04