StoryEditor

ESN BUDDY Traže se desne ruke za internacionalne studente

Poznavanje drugog stranog jezika nije uvjet, no poznavanje nekoliko fraza smatra se simpatičnim

Autor:
Global.
30/01/2022 u 15:08 h
<p>ESN Buddy može postati svaki student volonter koji svojim iskustvom želi doprinijeti drugima za vrijeme tuđe mobilnosti.<br />
<br />
Datum: 25.1.2022.<br />
Autor: ESN Zagreb<br />
<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
ESN Buddy može postati svaki student volonter koji svojim iskustvom želi doprinijeti drugima za vrijeme tuđe mobilnosti. Datum: 25.1.2022. Autor: ESN Zagreb Zagreb, HrvatskaESN ZAGREB
Najveća europska studentska organizacija Erasmus Student Network traži studente koji bi postali ESN Buddy. Riječ je o projektu čiji je cilj dodijeliti dolaznim internacionalnim studentima lokalnog studenta koji će biti voljan pomoći studentu na razmjeni u snalaženju, studiranju i upoznavanju nove zemlje.

Prijava putem aplikacije

ESN Buddy može postati svaki student volonter koji do sada nije bio na razmjeni i želi osjetiti čari Erasmusa o kojima svi pričaju prilikom povratka doma ili je pak bio na razmjeni i svojim iskustvom želi doprinijeti drugima za vrijeme tuđe mobilnosti. Osim odgovara na pitanja o studiranju u inozemstvu, učenja novog stranog jezika te doživljaja o stranoj državi iz prve ruke, studentima se garantiraju nezaboravne uspomene i prijatelji za cijeli život. Za postati ESN Buddy potrebno je ispuniti vlastiti Papaya profil i odgovoriti na nekoliko pitanja, a potom će Buddy koordinatori pronaći odgovarajućeg internacionalnog studenta za svakog kandidata. Iz ESN-a ističu da se Buddy obično dodjeljuje na temelju sličnosti. U aplikaciji Papaya također se trebaju unijeti osnovni podaci poput imena, prezimena, fakulteta i slično, no može se unijeti i više detalja, poput hobija, zanimanja, interesa, poznavanja drugih stranih jezika. Prema iskustvima studenata - što više detalja, to bolje. "Fokus je na tome da se spoje studenti koji studiraju na istom fakultetu, ali zbog manjka studenata nekad to nije moguće. No, nikada nismo dobili prigovore ako smo internacionalnom studentu, recimo prava, dodijelili lokalca koji studira na filozofskom fakultetu", ističe studentica Katarina Bižanović, predstavnica za obrazovanje ESN-a na fakultetima.

Komunikativnost i pristupačnost

Buddy koodinatori neće provjeravati razinu znanja stranog jezika prilikom prijave. Međutim, ističu da je otprilike pod obavezno da se poznaje engleski jezik jer će se njime internacionalni studenti služiti i na fakultetu, ali svakako dobrodođe i djelomično poznavanje nekog drugog stranog jezika. "Strancima je uvijek slatko čak i ako znate samo reći najosnovnije fraze na njihovom jeziku. Iz vlastitog primjera mogu reći kako je moje poznavanje španjolskog bilo oskudno i većinom na bazi prepoznavanja samo u govoru, no sada nakon što sam cijeli semestar provela družeći se s buddyjem koji je Španjolac i njegovim društvom vidim koliko sam znatno napredovala s jezikom", dodaje Katarina. Krajem prijava, Buddy koordinatorica je predložila održavanje i Info Dana za Buddyje na kojem bi se održala prezentacija lokalnim studentima da bi se upoznali s nekim osnovnim informacijama za internacionalne studente, ističu iz ESN-a. Predviđeno je da se Info Dan održi za vrijeme Tjedna dobrodošlice, odnosno tjedna u kojem se odvija nekoliko događaja za internacionalne studente da bi se upoznali međusobno i da bi im se olakšao dolazak u novu državu. Tjedan dobrodošlice planira se održati od 16. do 23. veljače. Svatko tko postane ESN Buddy imat će pravo na ESNcard, odnosno člansku iskaznicu s kojom može ostvariti brojne popuste diljem Europe, na primjer u Ryanairu ili Flixbusu.
27. travanj 2024 19:55