StoryEditor

INTERAKTIVNA IZLOŽBA Još jedna u nizu tematska šetnja uz izložbu Tomislava Gotovca

Pregled povijesti i umjetnosti Novog Zagreba

Autor:
Ema Franjić
18/04/2024 u 09:00 h
18274
MSU

Muzej suvremene umjetnosti organizira tematsku šetnju kojom će sudionici imati priliku posjetiti ključna mjesta povezana s poviješću umjetnosti Novog Zagreba. Događaj se odvija u sklopu izložbe Tomislava Gotovca: Ulazno silazna genealogija.

U četvrtak, 18. travnja, sudionici tematske izložbe imat će priliku posjetiti mjesta na kojima su se tijekom relativno kratke povijesti Novog Zagreba odvijale umjetničke akcije. Vođeni stručnim vodstvom Darka Šimičića, voditelja Instituta Tomislava Gotovca, i Saše Šimprage, voditelja platforme 1POSTOZAGRAD, posjetitelji će istražiti lokacije koje su u povijesti bile središta umjetničke aktivnosti.

"Izložba-akcija Grupe šestorice autora održane 1975. u naselju Sopot, izložba-akcija u pothodniku kod Velesajma iz 1981., akcija Proljeće u Novom Zagrebu u Sloboštini 1985.g", stoji u opisu Muzeja suvremene umjetnosti o nekim od lokacija povijesnih akcija koje će sudionici posjetiti.

Cijela šetnja organizirana je u sklopu izložbe Tomislava Gotovca: Ulazno silazna genealogija. Izložba je organizirana u čast multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937. – 2010.), čiji je umjetnički opis izazivao kontroverze tijekom njegova života. No ipak, danas je Gotovčev rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta i radovi mu se nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama. U sklopu izložbe organizirane su sveukupno tri tematske šetnje, od kojih je jedna već održana.

"Rad Tomislava Gotovca predstavljen je nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz njegovih performansa. Cjelina tako otkriva zašto je Tomislav Gotovac, poznat pod svojim matronimom Antonio G. Lauer, na kraju sam postao povijesna figura bez presedana", kažu o izložbi.

Okupljanje je kod Muzeja suvremene umjetnosti u 18 sati. Cijena ulaznice za jednu turu iznosi osam eura, a ulaznica uključuje i posjet izložbi Tomislava Gotovca: Ulazno silazna genealogija u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaznice je moguće kupiti na recepciji Muzeja ili putem sustava ulaznice.hr. Zbog ograničenog broja ulaznica obavezna je prijava putem linka.

Vezani članci
01. svibanj 2024 19:48