StoryEditor

LOKALNI IZBORI Analitičari: Očekivana pobjeda Tomaševića, pobjeda Puljka neuspjeh HDZ-a

Evo tko su pobjednici u četiri najveća hrvatska grada i što o tome kažu Žarko Puhovski i Davor Gjenero

Autor:
Tekst: Hina
31/05/2021 u 06:58 h
<p>Rijeka, 30.05.2021 - Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) jer je na izborima osvojio 18.902 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor �timac 15.795 glasova. Infografika HINA/ ik</p>
Rijeka, 30.05.2021 - Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) jer je na izborima osvojio 18.902 glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 15.795 glasova. Infografika HINA/ ikHINA

Tomislav Tomašević je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora postao gradonačelnikom Zagreba s dosad najvećim brojem glasova birača, njih 199.630, a protukandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

Pobjeda demokracije

"To je trijumf platforme Možemo! jer su dobili bolji rezultat nego ikad itko u demokratskoj tradiciji u Zagrebu, to je za njih velika stvar, a od sutra postaje velika odgovornost. Vidjet ćemo kako će izdržati uspjeh, kako će s time izaći na kraj", istaknuo je politički analitičar Žarko Puhovski, a Davor Gjenero je objasnio da je Tomaševićeva pobjeda veliko olakšanje jer to znači da velika većina biračkog tijela u Zagrebu pripada u demokratski politički prostor.

"Ovo zapravo nisu bili politički izbori u pravom smislu riječi jer u drugom krugu nismo birali između različitih političkih opcija i policy projekata, nego između demokratske opcije koja spada u ustavni luk i protudemokratske, populističke opcije. Škoro se potrudio u kampanji jasno dokazati da ne pripada u demokratski politički prostor", ocijenio je.

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar) osvojio je 35.565 glasova. Gjenero i Puhovski slažu se da je pobjeda Puljaka neuspjeh HDZ-a.

Foto: Hina

Rijeka pod SDP-om, Osijek HDZ-ov

"To je veliki neuspjeh HDZ-a, za razliku od Zagreba gdje HDZ nije bio ozbiljno u igri. U Zagrebu je HDZ bio zadovoljan time što je pobijedio SDP. U Splitu je to neuspjeh HDZ-a jer su imali naprosto slabog kandidata kojeg nisu uspjeli pogurati", rekao je Puhovski.

HDZ-ov novi gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u drugom krugu lokalnih izbora osvojio je 15.526 glasova.

[caption id="attachment_31858" align="alignnone" width="1920"] Foto: Hina

"To je jedna od važnijih pobjeda HDZ-a na ovim izborima, nikad do sad nisu imali gradonačelnika. Imat će solidnu većinu, a ima temelje osam godina dobrog upravljanja Ivice Vrkića. Oni nisu bili formalno dio te poliitčke većine, ali je Vrkić bio jako uključiv i otvoren gradonačelnik", rekao je Gjenero.

Novi gradonačelnik Rijeke je Marko Filipović (SDP) koji je na izborima osvojio 18.902 glasova.

"Da su izgubili Rijeku, to bi bio potop SDP-a. Ovako su se uspjeli provući s umjerenim porazom, ali i on pred sobom ima velike poteškoće u kombiniranju većine u vijeću", naveo je Puhovski

[caption id="attachment_31856" align="alignnone" width="1920"] Foto: Hina

 

28. travanj 2024 22:48