StoryEditor

MANIPULACIJA MODERNOG DOBA ‘Gaslight‘ je riječ godine, googlana je svaki dan u godini

Urednici Merriam-Webstera pojasnili da se njome najčešće opisuje osjećaj prevarenosti

01/12/2022 u 21:17 h
<p>manipulacija</p>
manipulacijaPIXABAY

Ove godine institut Merriam-Webster odabrao je "gaslight" za riječ godine. Najstariji američki izdavač rječnika definira ju kao "praksu u kojoj se nekoga na silu dovodi u zabludu zbog svoje koristi", a stručnjaci "gaslighting" opisuju kao emocionalno zlostavljanje manipulativnim opisima određene situacije, prenosi Hina.

Godine 2022. istraživanje ovog pojma na Internetu je poraslo za 1740 posto. To je samo jedan od razloga zašto uredništvo Merriam- Webstera smatra da "gaslighting" dobro opisuje doba dezinformacijama u kojem se trenutno nalazimo.

"S obzirom na velik napredak tehnologija i kanala za obmanjivanje, 'gaslighting' je posljednjih godina postao najčešći opis osjećaja prevarenosti", pojasnili su urednici.

BBC News prenio je da Marriam-Webster u manipulaciji modernog doba prvenstveno misli na onu na osobnoj razini, ali i u političke svrhe. Također, uvidom u učestalost pretraživanja riječi zaključili su da niti jedan događaj nije značajno pridonio njezinoj popularnosti.

"Riječ je pretraživana redovito, svaki dan u godini", objasnio je Peter Sokolowski iz Merriam- Webstera.

Popularni termin prvi put je iskorišten 1938. godine u predstavi "Gas light". Radnja se odvijala oko bračnog para srednje klase. Suprug Jack je svoju ženu Bellu pokušavao uvjeriti da je psihički nestabilna. U djelu je i sama počela sumnjati da je umislila događaje kao što je prigušivanje ulične svjetiljke.

26. travanj 2024 12:32