StoryEditor

MARIO MANDŽUKIĆ Emotivnim pismom objavio kraj igračke karijere

Najviše je ponosan jer je uvijek davao sve od sebe

Autor:
Global.
03/09/2021 u 17:47 h
<p>12.06.2018., Rosino, Rusija - Hrvatski nogometni reprezentativac Mario Mandzukic odrzao je konferenciju za medije na stadionu Arena Roscino. Photo: Igor Kralj/PIXSELL</p>
12.06.2018., Rosino, Rusija - Hrvatski nogometni reprezentativac Mario Mandzukic odrzao je konferenciju za medije na stadionu Arena Roscino. Photo: Igor Kralj/PIXSELLIGOR KRALJ/PIXSELL
Mario Mandžukić je objavio kraj igračke karijere. Bivši hrvatski nogometni reprezentativac odluku je objavio na društvenim mrežama u obliku pisma koje "veliki Mario" posvećuje "malom Mariju". "Dragi mali Mario, dok obuvaš ove kopačke, svoje prve u životu, ne možeš ni zamisliti što ćeš sve ostvariti u nogometu. Zabijat ćeš golove na najvećim pozornicama i u dresovima najvećih klubova osvajati najveće trofeje", napisao je bivši nogometaš ponosan na sve svoje nogometne korake s kojima je započeo vrlo rano jer je i njegov otac trenirao taj sport.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Mario Mandžukić MM 9 (@mariomandzukic)

Loptu je prvi puta udario upravo u očevom klubu u njemačkom Ditzingenu gdje su živjeli za vrijeme rata. Nakon povratka u rodni Slavonski Brod igrao je za tamošnji NK Marsonia, a zatim je prešao u NK Zagreb koji mu je otvorio vrata za odlazak u Dinamo.

Povijesni uspjesi

2010. godine ponovno se vratio u Njemačku. Potpisao je ugovor s Wolfsburgom, a 2012. s Bayern Münchenom. U Wolfsburgu je postao najbolji igrač glavom u Bundesligi, a u Bayernu prvi Hrvat u povijesti koji je postigao pogodak u završnici Lige prvaka. U Njemačkoj se zadržao do 2014. godine kada je potpisao petogodišnji ugovor s Atletico Madridom i otišao u Španjolsku, Madrid je ipak napustio nakon jedne sezone i 2015. potpisao za talijanski Juventus. Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, Mandžo je iz Juventusa otišao u katarski Al Duhail, klub za koji je odigrao svega nekoliko utakmica i vratio se u Italiju, ali ovaj put u Milan koji mu je i zadnji klub u karijeri. Nizao je Mandžukić uspjehe gdje god je otišao, a nije ih nedostajalo niti u reprezentativnoj karijeri gdje je debitirao 2007. godine. Na Euru 2012. godine postigao je dva pogotka glavom i tako postao prvi Hrvat koji je postigao dva pogotka u utakmici na velikom natjecanju, nakon Davora Šukera.

Super Mario i odlučujući pogodak

Na Svjetskom prvenstvu 2018. godine zabio je odlučujući pogodak u polufinalnoj utakmici s Engleskom, u 109. minuti. Na taj je pogodak i sam vrlo ponosan pa ga je spomenuo u pismu "malom Mariju". "Ako nekada budeš igrao protiv Engleske u polufinalu SP-a, budi koncentriran tamo negdje oko 109. minute", poručio je. Bio je Mandžukić koncentriran na svim utakmicama koje je odigrao, a to dokazuju i brojna individualna priznanja kao što su Najbolji igrač Prve hrvatske nogometne lige, Najbolji strijelac Prve HNL, Najbolji strijelac (EURO 2012.), Nogometaš godine (2012.), Vatrena krila za najsrčanijeg hrvatskog reprezentativca, Najbolji sportaš Hrvatske (2013.). Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala ga je Redom kneza Branimira s ogrlicom 2018. godine, za uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Mandžukić je, kako je napisao, najviše ponosan na sebe zbog toga što je uvijek davao sve od sebe.
30. travanj 2024 07:07