StoryEditor

MIROVNI AKTIVIZAM Trening za mlade koje zanimaju ljudska prava, prava nacionalnih manjina i mirovni aktivizam

Tijekom treninga jedna od centralnih radionica služit će se mirovnim karticama koje su didaktički materijal razvijen za učenje o mirovnom i antiratnom aktivizmu u Hrvatskoj 90-ih godina

08/05/2023 u 10:33 h
17520
YIHR HRVATSKA

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska (YIHR) organizira trening za edukatore/ice iz područja mirovnog aktivizma. Trening će se održati od 31. svibnja do 3. lipnja 2023. godine u Zagrebu, a na njemu mogu sudjelovati mladi iz Hrvatske.

Trening je namijenjen svim mladima koje zanimaju ljudska prava, prava nacionalnih manjina, mirovni aktivizam te antiratna kampanja pokrenuta 90-ih godina. Mladi će također imati mogućnost naučiti o načinima samoorganiziranja unutar svojih lokalnih zajednica te kako naučeno znanje prenijeti drugima. Mogućnost stjecanja znanja o ovim temama omogućiti će im se putem terenske nastave, grupnog rada i raznih radionica.

'Mladi, budite aktivni'

Provoditeljica programa u YIHR-u, Ana Gvozdić, objasnila je da postoje dva razloga zašto bi mladi trebali sudjelovati na treningu.

"Prvo, bavimo se društveno važnim temama koje su rijetko zastupljene u javnom prostoru te ih obrađujemo na interaktivan i kreativan način", objasnila je Gvozdić. Dodala je da je drugi razlog taj što je YIHR fokusiran na osnaživanje mladih za angažman u njihovim lokalnim zajednicama.

Tijekom treninga jedna od centralnih radionica služit će se mirovnim karticama koje su didaktički materijal razvijen za učenje o mirovnom i antiratnom aktivizmu u Hrvatskoj 90-ih godina, objasnila je Gvozdić.

"Pored te radionice, istaknula bih i edukativnu šetnju po Zagrebu na temu mirovnog aktivizma koja će služiti kao inspiracija za daljnji grupni istraživački rad na teme vezane za mirovni aktivizam i ljudska prava koje posebice zainteresiraju sudionike i sudionice", kazala je provoditeljica programa.

Znanje koje se prenosi

Kao glavni poticaj mladima da se pridruže ovom četverodnevnom treningu Gvozdić je istaknula mogućnost suradnje i nakon završetka treninga.

"Imamo jasno isplanirane aktivnosti kako bismo osigurale nastavak ove zajedničke priče s mladima koji su zainteresirani za daljnje prenošenje znanja", napomenula je.

Po završetku treninga sudionicima se nudi mogućnost da naučeno znanje prodube na različite načine, pa se tako mogu pridružiti mreži edukatora/ica YIHR-a te provesti radionice o mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj. Drugi način na koji mogu produbiti svoje znanje jest pišući članke za objave na društvenim mrežama i mrežnoj stranici Inicijative.

Zainteresirani se mogu prijaviti ispunjavanjem upitnika, a rok za prijavu je do 14. svibnja 2023. u 23:59. Poziv je otvoren za sve mlade iz Hrvatske u dobi od 18 do 30 godina. Troškove putovanja, smještaja i hrane snose organizatori treninga.

Vezani članci
03. svibanj 2024 01:31