StoryEditor

MLADI I IZBORI Dvije trećine mladih nije zainteresirano za politiku i vide je nepoštenom

‘Uvijek pokušavam potaknuti svoje vršnjake da se ‘zagriju‘ za politiku i shvate koliko je bitno biti politički aktivna generacija‘, smatra studentica Lana Horvat

12/04/2023 u 18:23 h
15652
FREEPIK

Na europske, parlamentarne i predsjedničke izbore sljedeće će godine izaći 497.000 mladih u dobi do 29 godina, a pritom 62 posto mladih nije uopće ili je vrlo malo zainteresirano za politiku jer je smatraju nepoštenom, prenosi Večernji list. Oko 60.000 mladih sljedeće će godine glasovati po prvi put. 

Studentica novinarstva, Lana Horvat, da se ljudi koji ne izlaze na izbore nemaju pravo žaliti se na situaciju u državi jer nikako nisu doprinijeli da se ona promijeni.

"Mislim da mladi u Hrvatskoj nisu dovoljno politički aktivni i žao mi je zbog toga. Uvijek pokušavam potaknuti svoje vršnjake da se 'zagriju' za politiku i shvate koliko je bitno znati bar osnove, koliko je bitno biti politički aktivna generacija i narod jer vlast je zapravo u našim rukama, ali je mi odbijamo i bojimo je se", objasnila je studentica te dodala da je politika zanima i da planira nastaviti izlaziti na izbore.

Mladi koji se znaju ideološki pozicionirati većinom se smještaju u centar, iako velik dio njih ne zna što je lijeva i desna strana u politici. Također, mladi bi voljeli ostati u Hrvatskoj, no nisu zadovoljni stanjem. Svaki drugi ispitanik smatra da je Hrvatskoj potreban vođa koji odlučno vlada za opće dobro. Nika Čerina, studentica industrijskog dizajna, smatra da mladi nisu dovoljno politički aktivni.

"Politika me ne zanima pretjerano, to nije nešto o čemu relativno često i aktivno diskutiram s ljudima i ne čitam sve vijesti, ali me zanima bar na nekog generalnoj razini, u smislu da znam otprilike što se događa i pogledam nekad vijesti", zaključila je Čerina.

Vezani članci
24. travanj 2024 18:35