StoryEditor

NAMJERNA ZARAZA Studenti na različite načine žele doći do COVID potvrde

‘Svatko treba voditi maksimalnu brigu o svojem zdravlju‘ smatra student Jan Prenc

Autor:
Global.
14/11/2021 u 22:02 h
<p>Objava za trazenje pozitivnog kontakta<br />
Fotografija: Screenshot, nastala 13.11.2021., Zagreb, Hrvatska</p>
Objava za trazenje pozitivnog kontakta Fotografija: Screenshot, nastala 13.11.2021., Zagreb, HrvatskaSCREENSHOT/PRIVATNA ARHIVA

Nakon što je sve više fakulteta donijelo odluku o obaveznim COVID potvrdama za ulazak u prostorije svojih ustanova, studenti koji ih nemaju, a ne žele se cijepiti, na različite načine traže kako doći do njih.

Jedan od tih načina je i namjerna zaraza virusom da bi nakon preboljenja dobili potvrdu s kojim bi mogli dalje neometano pratiti nastavu. U studentskim se grupama na društvenim mrežama može naći mnogo objava u kojima studenti traže kontakt sa zaraženim osoba. Postoji i obrnuta situacija u kojoj se zaražene osobe same nude za kontakt.

Foto: Screenshot/Facebook

Student Hrvatskog katoličkog fakulteta Antonio-Ante Kaminski kaže da bi se, u slučaju da mu fakultet naloži da mora imati potvrdu, odlučio za takav potez.

"Prije nego što je došlo do ovih ideja, nisam razmišljao o ovakvom načinu dobivanja potvrde, no kad bolje razmislim, vjerojatno bih posegnuo za tom idejom", kaže Antonio i dodaje da zna da je to riskantan potez za njegovo zdravlje, no smatra da bi se svejedno kad-tad zarazio.

"Ovo bi bio poticaj da se riješim virusa i dobijem potvrdu da mogu nastaviti studiranje bez pritiska. Ne želim izostajati s nastave radi toga što nemam potvrdu, a u ovom se trenutku nemam namjeru cijepiti", objašnjava Antonio.

S druge strane, Jan Prenc, student Fakulteta političkih znanosti, nikada ne bi išao u smjeru namjerne zaraze radi dobivanja potvrde.

"Već sam prije prebolio koronu i ne bih se odlučio za ponovnu zarazu. Smatram da korona nije toliko ozbiljna bolest, no ipak nije laka za preboljeti te svatko treba voditi maksimalnu brigu o svojem zdravlju", tvrdi Jan i dodaje da bi studenti trebali poslušati preporuke fakulteta te postupiti sukladno njima.

"Ako vas fakultet traži da se cijepite da biste neometano pohađali nastavu, to trebate i učiniti", poručuje Jan.

20. ožujak 2023 23:10