StoryEditor

‘NAZDRAVIMO ZA MIROVINU‘ Studenti prosvjedovali za odlazak ravnatelja SC-a. Mandat mu ipak produžen

Unatoč slabom odazivu, mladi su na prosvjedu poručili da je ravnatelj zakazao i da žele bolje uvjete

08/06/2023 u 12:03 h
<p>Transparenti studenata</p>
Transparenti studenataKRISTINA PETEK/GLOBAL

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pozvao je studente na miran prosvjed zbog nezadovoljstva životnim standardom studenata. Naglasak je bio na zahtjevu da ravnatelj zagrebačkog Studentskog centra Mirko Bošnjak napusti svoj položaj i pođe u mirovinu. Prosvjed je održan jučer, na dan sjednice Upravnog vijeća SC-a, gdje se odlučivalo o produženju mandata  ravnatelju, a Bošnjaku je naposljetku mandat produžen za godinu i pol, piše Večernji list. 

Promjena lokacije u zadnji tren

Sjednica se trebala održati u SC-u, no taman prije prosvjeda mjesto održavanja je promijenjeno i sjednica se održala u zgradi  Rektorata na Kajzerici. 

Ivan Pavao Boras, predsjednik Studentskog zbora, tu je situaciju prokomentirao kao "zanimljivu", i dodao da je "žalosno što neki ne mogu pogledati studente u oči".

image

Mirko Bošnjak rukovao se s Ivanom Pavlom Borasom

KRISTINA PETEK/GLOBAL

Predsjednik SC-a Bošnjak također se pojavio na prosvjedu i naglasio da je za njega neprimjereno išta komentirati u trenutku kada se odlučuje o njegovom statusu.

"Svaki prigovor studenata, pa i ono što se posljednjih dana spominje, doživljavam kao motiv da napravimo SC u Zagrebu još boljim i kvalitetnijim. Nijedan prigovor studenata nikada nisam zanemario. I dalje stojimo na raspolaganju zato što smo mi tu zbog studenata, a ne studenti zbog nas", rekao je Bošnjak za medije.

Studenti su na prosvjedu bili odjeveni u majice s prekriženim licem Mirka Bošnjaka, a svoje nezadovoljstvo iskazali su i  transparentima na kojima je pisalo "sretna mirovina Mirko i "nazdravimo za mirovinu".

Za bolji standard

Ipak, odaziv je bio poražavajući jer se pojavilo tek nekoliko mladih, a prosvjednici su za okrivili lošu organizaciju i pasivnost studenata. Studenti koji su sudjelovali na prosvjedu, kazali su da se ne radi o nikakvom napadu, već samo o izražavanju nezadovoljstva. Istaknuli su da je Sveučilište u Zagrebu najveće hrvatsko sveučilište i da bi zato trebalo imati mnogo bolje standarde.

image

Studenti su u majicama s prekriženim licem ravnatelja, prosvjedovali ispred SC-a s glavnim zahtjevom da Mirko Bošnjak ode u mirovinu

KRISTINA PETEK/GLOBAL

"Ovdje sam zbog podrške kolegi Borasu, da bi se ustajali životni standard studenata po studentskim domovima i menzama unaprijedio. Da se ljudima koji nisu doma, ako već moraju biti ovdje zbog studiranja, pruži bolji standard", za Global je rekao Karlo Hlača, jedan od prosvjednika i predstavnik Studentskog zbora Fakulteta filozofije i religijskih znanosti.

"Najviše me smeta birokracija. Dugački redovi i čekanja na šalterima. Jednostavno enormna količina nesuglasnosti između studenata i same uprave Studentskog centra", dodao je Hlača.

Može li se bolje?

Prosvjednica Antonija Tonka Oršolić rekla je da je došla čuti nešto konkretno, a čula je samo izlike. No, Bošnjak je naglasio da će Studentski centar biti još bolji. 

image

Transparenti studenata

KRISTINA PETEK/GLOBAL

"Zagrebački SC duplo je veći od svih studentskih centara u Hrvatskoj. Ako smo mi osigurali održivost sustava, po ovim cijenama namirnicama i svega, pokazali smo da se može i da imamo unutarnji kapacitet da to izvedemo. Može li se bolje? Vjerojatno će kolega Boras reći da može. Slažem se. Uvijek može bolje", komentirao je Bošnjak.

Studenti na prosvjedu ponavljali su da je ravnatelj zakazao.

"Ako ravnatelj koji bi trebao voditi sve, zapravo ne djeluje, onda ne znamo tko će. Mi možemo prosvjedovati i iskazivati svoje nezadovoljstvo jer mnogo stvari ne funkcionira, što smo vidjeli vlastitim očima u nebrojeno mnogo situacija", rekao je Domagoj Fuk, član novog saziva Studentskog zbora.

Vezani članci
28. travanj 2024 12:39