StoryEditor

NOVA PRAVILA Uvedene covid potvrde za ulazak u sve javne i državne institucije, mišljenja podijeljena

Kako su potvrde obavezne u svim javnim i državnim institucijama, a u tu skupinu spadaju i škole, sveučilišta i druge odgojno-obrazovne ustanove, tako su i one morale uvesti ovo pravilo, no s nekoliko izmjena

Autor:
Global.
19/11/2021 u 13:57 h
<p>FOTO: Freepik</p>
FOTO: FreepikFreepik
Dokaz da je osoba cijepljena, preboljela ili je negativna na koronavirus, odnosno covid potvrde, od utorka su obavezne za ulaz u sve javne i državne ustanove, kako zaposlenicima tako i posjetiteljima. Ovo je pravilo uvedeno odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, a primarna svrha ovakvog oblika "ulaznice" jest suzbijanje širenja virusa i poticanje građana da se cijepe, prenosi Hina.

U prosvjeti malo drukčija pravila

Kako su potvrde obavezne u svim javnim i državnim institucijama, a u tu skupinu spadaju i škole, sveučilišta i druge odgojno-obrazovne ustanove, tako su i one morale uvesti ovo pravilo, no s nekoliko izmjena. Kao i u drugim institucijama, svi zaposlenici dužni su predočiti potvrdu prije ulaska na radno mjesto. Razlika je što se pravilo ne odnosi na učenike i studente, na djecu i adolescente s teškoćama u razvoju te osobe koje dovode djecu u institucije takve vrste. Također, pravilo se ne odnosi na sve osobe mlađe od 16 godina kada ulaze u objekt u kojem je potvrda obavezna, iako svi spadaju u skupinu posjetitelja tim ustanovama. "Pravila se u potpunosti provode i kontroliraju, a učenici i djelatnici ih se u velikoj većini pridržavaju", rekla je odgajateljica Vera Bralić, koja radi u učeničkom domu u Čakovcu. Dodala je da više podržava informiranje o prevenciji nego što je za ovakve, kako kaže, "prisile". Slično mišljenje ima i profesorica jedne zagrebačke srednje škole, no ona nije u potpunosti sigurna poštuju li se sva pravila na njezinom radnom mjestu te kakva je procedura u slučaju da netko odbije testiranje. "Mislim da cijepljenje uistinu jest jedno od većih medicinskih dostignuća te da bi se svatko tko može trebao cijepiti, da bismo u što većoj mjeri zaštitili jedni druge, ali i sačuvali bolnički sustav jer korona ipak nije jedina bolest", objasnila je profesorica Darija.

Obveza ili stvar izbora?

Profesorica smatra da ovakvo rješenje nije dugoročno održivo zbog pritiska koji stvara na zdravstveni i financijski sustav te ne očekuje nagli porast procijepljenosti zbog mjera. "Kao društvo trebamo zajednički djelovati u tom smjeru da se pandemija suzbije", napomenula je profesorica. Filozofski fakultet i Veterinarski fakultet ipak su uveli covid potvrde i za svoje studente. Za one studente koji nemaju potvrde obvezno je testiranje, no ako se odbiju testirati njihov izostanak s predavanja bilježi se jednako kao izostanak studenata koji taj dan nisu željeli doći na predavanje. Ova odluka potaknula je studente da organiziraju prosvjede na kojima su ih podržali i njihovi kolege s drugih fakulteta, prenosi Večernji list. "Smatram da je to kršenje ljudske slobode. Cijepljenje bi trebalo biti stvar izbora", rekla je studentica Učiteljskog fakulteta Dora Karas.

Podjela na cijepljenje i necijepljene

Kao studenti Učiteljskog fakulteta, ona i njezini kolege ponekad se nalaze i u ulozi nastavnika ili odgojitelja. "Na mojem fakultetu potvrde za studente nisu obvezne, no trebamo ih kada ulazimo u odgojno-obrazovne ustanove radi obavljanja prakse i tada su nam troškovi testiranja pokriveni", objasnila je studentica Dora. Dodala je i da o potvrdama nema dobro mišljenje jer smatra da one stvaraju podjelu u društvu te tako udaljavaju prijatelje i obitelji. U potpunosti suprotno mišljenje ima student Filozofskog fakulteta Marko. On smatra da se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja velike većine njegovih kolega, što izaziva nesuglasice. Objasnio je da mu je laknulo kada je čuo da je njegov fakultet uveo ovo pravilo. "Ni u kojem prostoru fakulteta se ni po čemu ne razlikujemo od profesora ili ostalih zaposlenika, stoga se ne bismo trebali razlikovati ni na samom ulazu", rekao je student Marko te napomenuo da ga veseli pratiti brojke cijepljenih koje će biti svakim danom sve veće.

Za necijepljene slijedi testiranje

Za zaposlenike koji nisu preboljeli covid ili nisu cijepljeni, otvoreno je više od 6500 testnih mjesta te im je tako omogućeno testiranje dva puta tjedno. Mjesto za testiranje moći će odrediti i poslodavac, no u slučaju da se zaposlenik testira tamo, test će mu vrijediti samo za ulazak na to radno mjesto. Ako osoba nema potvrdu te se odbije testirati, ulazak u ustanovu bit će joj onemogućen bez obzira je li posjetitelj ili zaposlenik.

19. travanj 2024 04:35