StoryEditor

NOVE TENZIJE NA KOSOVU Srbi blokirali ceste, Priština i Beograd međusobno se optužuju za narušavanje mira

EU neće tolerirati nasilje na Kosovu, obje strane trebaju izbjeći eskalaciju, poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost

12/12/2022 u 16:14 h
14467
Pixabay

Ceste na sjeveru Kosova našle su se pod blokadom srpskih prosvjednika zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića, kojeg vlast u Prištini sumnjiči za organizaciju napada u državnim uredima i drugim institucijama, prenosi HRT.

Međusobno optuživanje

Kamioni i druga teška vozila blokirali su ceste koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a došlo je i do sukoba. Iz EULEX-a, misije vladavine prava Europske unije na Kosovu, kazali su da su prosvjednici napali njihovu izvidničku patrolu na koju su bacili šok bombu. Kosovska policija objavila je da su se njeni pripadnici našli pod paljbom u blizini jezera Gazivode, koje se nalazi na granici Kosova i Srbije, dok srpski mediji pišu da su kosovski specijalci upali u službene objekte na jezeru, napali zaposlenike i skinuli srpske zastave. Kosovska policija to pak demantira, prenosi Al Jazeera Balkans.

Iako je situacija trenutno stabilna, rastu tenzije na relaciji Priština - Beograd koje se međusobno optužuju za ugrožavanje sigurnosti i mira. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i najavio da će zatražiti povratak srpske policije i vojske na Kosovo. Srbijanska premijerka Ana Brnabić istaknula je da su blokade poziv na mir i akciju međunarodne zajednice koju je pak kritizirala da prethodno nije reagirala na kosovske propuste.

"Nisu bili tako glasni kada je kosovska policija prekršila Bruxelleski sporazum time što je s dugim cijevima ušla na sjever, u općine sa srpskom većinom. Ljudi barikadama jasno izražavaju prosvjed i to čine mirno", poručila je Brnabić na Twitteru. Premijer Kosova Albin Kurti kazao je na Twitteru da srbijanska vlast prijeti vojnom agresijom te da Kosovo želi mir i dijalog, ali i da će se braniti ako bude potrebno.

Osude izvana

EU i NATO pozvali su na smirivanje napetosti i uklanjanje blokadi, kao što su i osudili napad na patrolu EULEX-a. Josep Borell Fontelles, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, poručio je na Twitteru da EU neće tolerirati nasilne i kriminalne akcije na sjeveru te napade na EULEX.

"Kosovski Srbi moraju odmah ukloniti barikade. Sve strane moraju izbjeći eskalaciju", istaknuo je.

Do novih napetosti i prometne blokade dovelo je uhićenje bivšeg policajca Dejana Pantića, inače pripadnika kosovske policije iz srpskog naroda, kojeg vlast u Prištini tereti za napade u općinskim izbornim povjerenstvima na sjeveru zemlje i u drugim državnim institucijama. Prošli mjesec, srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, lokalni suci i policajci podnijeli su ostavke zbog odluke kosovske vlade da se registracijske tablice izdane u Beogradu moraju zamijeniti onima iz Prištine.

U općinama na sjeveru zato su bili raspisani izbori za gradonačelnika, no kosovska predsjednica Vjosa Osmani zbog novih napetosti odlučila je odgoditi izbore do travnja iduće godine.

Vezani članci
28. travanj 2024 15:02