StoryEditor

NOVI TOPLINSKI REKORD Ovogodišnji svibanj kao najtopliji mjesec

Stručnjaci procjenjuju da će prosječna globalna temperatura u idućih pet godina postignuti i nove rekorde
Autor:
Global.
08/06/2020 u 14:38 h
Globalno zatopljenje
Globalno zatopljenjePIXABAY
Mjerenjem temperature koje provodi europska agencija Copernicus od 1981. godine pa sve do danas zabilježeno je da je ovogodišnji svibanj najtopliji mjesec do sada. Istaknuli su da je to vidljivo u mnogim dijelovima zemlje, poput Sibira, gdje temperature znatno odstupaju od prosjeka, prenosi Hina.

Najveća promjena - Sibir

Kako navode iz agencije Copernicus, svibanj je bio za 0,63 stupnjeva Celzijevih topliji od prosjeka. Također, temperature su u svibnju ove godine znatno više od svibnja 2016. i 2017. godine. Isto priopćenje dolazi od američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere, NOAA, gdje su dodali da je i ožujak bio natprosječno topao mjesec. Ožujak je premašio prosjek za 0,22 stupnjeva Celzijevih od 2015. godine, kada je temperatura iznosila 13,3 stupnja. Najveća promjena u temperaturi vidjela se u Sibiru gdje je došlo do pucanja leda na rijekama Ob i Jenisej ranije nego inače u proljeće. Temperatura je bila viša prosječno 10 stupnjeva Celzijevih iznad normalne. Isto tako se promjena mogla vidjeti na oceanima, na kojima je temperatura bila viša za 0,76 stupnjeva.

Utjecaj manjka pažnje ljudi

Europa je za vrijeme svibnja bila malo hladnija od prosjeka, ali uz velike geografske razlike. U većem dijelu jugozapadne i sjeveroistočne Europe su zabilježene iznadprosječne temperature, a u dijelu od Skandinavije do Balkana i na sjevernoj obali Crnog mora temperature su bile nešto hladnije. Iako su temperature u Europi bile hladnije od prosjeka, prema izvješću C3S-a, europski kontinent zagrijava se znatno brže od prosjeka, a stručnjaci procjenjuju da će prosječna globalna temperatura u idućih pet godina postignuti i nove rekorde. Iz europska agencije Copernicus ističu da proteklih 12 mjeseci po temperaturi čine najtopliju godinu od početka mjerenja. Sve se to može povezati s nepažnjom čovjeka i njegovim utjecajima na okoliš zbog koje mnogi stručnjaci upozoravaju na globalno zatopljenje. Globalno zatopljenje je već dovelo do toga da je planet Zemlja topliji za jedan Celzijev stupanj od prosjeka, što je izazvalo mnoge velike vrućine, suše i poplave.
27. travanj 2024 14:46