StoryEditor

NOVI ZAKON Iz Ministarstva najavljuju promjene u radu studentskih zborova

Ministarstvo znanosti i obrazovanja želi utjecati na povećanje transparentnosti studentskih zborova

Autor:
Global
16/11/2022 u 07:00 h
<p>Sastanak Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu</p>
Sastanak Studentskog zbora Sveučilišta u ZagrebuSZZG

Nakon što je donesen novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojoj službenoj stranici da počinje javno savjetovanje za promjenu Zakon o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

U e-obrascu objasnili su da postojeći "pokazuje veće nedostatke u primjeni koji se iskazuju kroz odredbe koje ne definiraju ili nedovoljno precizno definiraju određene okolnosti djelovanja studentskih zborova, ali i drugih studentskih organizacija". Također, tvrdi da se posljednjih godina pojavljuju problemi vezani uz rad studentskih zborova.

"Funkcioniranje studentskih organizacija, a pogotovo studentskih zborova na visokim učilištima pokazuje mnoge probleme, osobito izražene u dijelu koji se odnosi na izborni postupak i članstvo studenata u studentskim zborovima i drugim studentskim organizacijama", stoji u e-obrascu javnog savjetovanja.

Iz MZO-a tvrde da bi se novim normativnim rješenjem trebalo pozitivno utjecati na višu razinu transparentnosti rada studentskih organizacija, provedbu izbora studentskih predstavnika, primjereniji izborni postupak za studentske predstavnike na visokim učilištima, transparentniji model financiranja studentskih organizacija, razvoj i jačanje uloge instituta studentskih pravobranitelja, suradnje studentskih zborova i drugih studentskih organizacija s visokim učilištima te MZO-a, status i ustroj studentskih organizacija i druga relevantna pitanja iz područja djelovanja studentskih zborova i drugih studentskih organizacija u Hrvatskoj.

Zakon vezan uz studentski zbor zadnji je put donesen 2007. godine.

Vezani članci
23. travanj 2024 23:22