StoryEditor

OD IZBORA DO PROSVJEDA Roditelji ne znaju gdje su uhićeni studenti

Deseti dan prosvjeda prošao je bez incidenata, a prosvjednicima se priključio i bivši predsjednik Boris Tadić

Autor:
Roko Silov
28/12/2023 u 18:43 h
18143
MILICA KOSTIN

Nema naznaka kraju prosvjedima u Srbiji. Ogorčeni građani, među kojima i brojni studenti, svaki dan prosvjeduju zbog velikih neregularnosti tijekom nedavno održanih izbora te, kako opozicija navodi, "izborne krađe". Podsjećamo, na izborima je Srpska napredna stranka osvojila većinu u parlamentu te i lokalne izbore u Beogradu, a dan nakon izbora na ulice je izašlo 4000 ljudi, koji su se okupili ispred Republičke izborne Komisije (RIK).

Ni opozicija nema jasan plan

Na taj dan je RIK zajedno s predstavnicima stranaka pregledavao rezultate izbore. 

"Dan je prijedlog da na tom sastanku budu i predstavnici mladih. Kako je potrebno imati pravo ulaska, trebao ih je netko uvesti, a za to je bio određen Pavle Grbović, dok su se iz Odsjeka za javni red i mir s tim složili. Sigurnost Skupštine je doduše zabranilo ulazak mladima, iako je uz njih bio i Pavle Grbović koji je kao zastupnik imao pravo sudjelovanja", objašnjava Milica Kostin iz inicijative "Borba".

Nakon toga prosvjedi su se nastavili, te se i dalje svaki dan tisuće ljudi okuplja kako bi protestirali protiv nereguarnosti. Izbore podržava i opozicija, a građani su, doznajemo nezadovoljni i djelovanjem opozicije koja je pozvala na prosvjed no nema konkretan plan što i kako činiti.

Iako su prosvjedi većinski nenasilnog tipa, te kod mladih, kako to navodi jedna od sudionica protesta "izazivaju mladenački bunt" u nedjelju se to promijenilo. Prosvjednici su, ogorčeni radi manjka rješenja i "gluhoće" predsjednika Aleksandra Vučića, na poziv opozicije pokušali ući u zgradu Skupštine Beograda. To im nije uspjelo jer se u zgradi nalazila policija koja im je blokirala ulaz, što je dovelo do nasilnog pokušaja ulaska u zgradu.

Policija je intervenirala. Prosvjednici su napadnuti suzavcem i pendrecima, pritom povrijedivši i policajca u civilu, za što su kasnije optužili prosvjednike. U toj je akciji uhićeno i 30-ak studenata, za kojih se i danas ne zna gdje su zadržani. Među povrijeđenima su i studenti, a jedan od njih nam je rekao da je "dobio je suzavcem iako nije bio nasilan".

Pravna pomoć uhićenim studentima

Kako roditelji studenata ne znaju gdje im se djeca nalaze ne mogu uputiti ni pravnika na njihovu adresu, što je problem jer, kako navode iz Kreni-Promeni, inicijative koja je educirala promatrače na izborima, ako netko nema odvjetnika dobiva ga po službenoj dužnosti, a ti odvjetnici često surađuju s policijom i savjetuju optuženima da priznaju krivnju. Osim Kreni-Promeni koji ima svoj pravni tim i drugi odvjetnici diljem Srbije nude podršku i pravnu pomoć uhićenima.

Ovog tjedna prosvjedi ne jenjavaju. U ponedjeljak su se nastavili u 11 sati ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, iako zbog straha od policije u manjem broju. Mladi su blokirali ceste, puštali glazbu, igrali društvene igre i plesali, dok su im građani donosili hranu. U utorak, na deveti dan prosvjeda, prosvjednici su šetali od RIK-a do Palače pravde. U srijedu je u Beograd stigla i grupa studenata iz Novog Sada. Deseti dan prosvjeda prošao je bez incidenata, a prosvjednicima se priključio i bivši predsjednik Boris Tadić.

Vezani članci
30. travanj 2024 07:12