StoryEditor

ON THE RECORD Tri rada FPZG-ovih studenata novinarstva nagrađena na međunarodnom festivalu

Dva treća mjesta i nagrada publike završila su u Zagrebu

Autor:
Tekst: Global
30/05/2022 u 09:32 h
Proteklog se vikenda u Novom Sadu u Srbiji održao sedmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record", a na festivalu su nagrađena čak tri rada studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Treće mjesto u kategoriji TV forme osvojio je dokumentarni film "(Ne) Vjeruje" autorica Katje Knežević, Janje Šestak i Ivane Škaričić (Televizija Student). U kategoriji istraživačkih tekstova treće je mjesto pripalo radu "Lika puna života" Petre Orešković, Matee Ivanković, Ivane Vidaković i Helene Pelin. Nagradu publike osvojili su Benjamin Mihoci i Sunčica Šoljan s Televizije Student sa svojom satiričnom rubrikom "Škropec". Foto: Privatna arhiva Na festivalu su sudjelovali studenti iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Albanije, a sa zagrebačkog FPZG-a u uži je krug ušlo ukupno šest radova, od toga četiri televizijske forme i dva multimedijska teksta. O najboljim radovima odluku je donio tročlani žiri u sastavu, Dragan Jovićević, novinar, pisac, filmski kritičar i teoretičar iz Srbije, Vanja Šunjić, aktivistica, novinarka i književnica iz Bosne i Hercegovine te Danka Derifaj, hrvatska televizijska istraživačka novinarka.

(Ne) Vjeruje

Dokumentarni film "(Ne) vjeruje" obrađuje svima blisku tematiku pronalaženja sebe i spoznavanja istine o svojim uvjerenjima i pripadanjima. Film prati Katju Knežević, djevojku koja je "na papiru" kršćanka, čiji su roditelji različitih religija, a koja se s godinama "otuđila" od Crkve i to ju muči. Katja u filmu pokušava dokučiti gdje pripada, pomoć traži i u tarotu, a naposlijetku zaključuje da je u redu ne znati sve odmah sad. [caption id="attachment_37859" align="alignnone" width="2560"] Foto: Anđela Bučić / GLOBAL Dokumentarni film nastao je pod mentorstvom Tene Perišin i Staceyja Woelfela u sklopu radionice dokumentarnog filma tijekom koje su se polaznici upoznali s drugačijim pristupom televizijskoj priči. Na filmu su radile Katja Knežević, Janja Šestak i Ivana Škaričić, studentice prve godine diplomskog studija novinarstva i demonstratorice Televizije Student. "Priča je bila izazovna jer sam se našla ispred kamere u ponešto drugačijoj ulozi od one na koju sam navikla. Hvala Ivani i Janji što su bile tako divne dok smo radile na ovom projektu. Jako smo sretne", ističe Katja.

Lika puna života

Petra Orešković, Ivana Vidaković, Matea Ivanković i Helena Pelin osvojile su treće mjesto u kategoriji istraživačkih tekstova za svoj multimedijski tekst "Lika puna života" nastao u sklopu kolegija Novinarstvo u međumedijskom okruženju (NMMO), pod mentorstvom profesorice Tene Perišin, Andreja Dimitrijevića i Dejana Oblaka. [caption id="attachment_37861" align="alignnone" width="2560"] Foto: Anđela Bučić / GLOBAL Kroz niz formi - tekstualno, grafički i audiovizualno - autorice su obradile pojavu smanjenja broja stanovnika, uglavnom zbog iseljavanja, u Ličko-senjskoj županiji. Depopulacija, o kojoj su pisale i snimale, ne označava samo činjenicu da određeno područje ima smanjeni broj stanovnika već nosi puno šire probleme, poput gubitka napretka i smanjene kvalitete života za one koji ostaju. "Sretne smo i ponosne, nagradi smo se nadale, ali ju nismo očekivale", kaže Petra i dodaje da su na kolegiju NMMO u grupu spojene sasvim slučajno, a ispalo je sudbonosno - ona je punokrvna Ličanka, Heleni je mama iz Like, a Ivani tata, a Matea im je "neutralizator" koji im je pomogao da temi pristupe objektivnije.

Škropec

Benjamin Mihoci i Sunčica Šoljan publiku su osvojili svojom satiričnom rubrikom "Škropec" gdje obrađuju "vijesti koje su se dogodile, a možda i nisu" te škrope gledatelje dozom satire. Nagrađena epizoda prikazuje voditelja Marka Perkovića Tomsojera koji ukazuje tko je stvarni krivac za pad letjelice u blizini Studentskog doma Stjepan Radić te donosi priču o preobraćenju jednog antimaskera. "Nagradi sam se, naravno, nadao, ali bio sam preumoran da bih se veselio što smo je dobili. Ne razumijem zašto. Popio sam valjda pet šalica kave svaki dan", kaže Benjamin, kojem se uloga satiričnog voditelja veoma dopala pa nikako da iz nje iziđe, i dodaje da je "srećom kolegica Sunčica Šoljan imala energije i snage proveseliti se za oboje". "Ponosan sam na nju i na nas", zaključuje Benjamin. [caption id="attachment_37862" align="alignnone" width="2560"] Foto: Anđela Bučić / GLOBAL

Popis nagrađenih radova

U kategoriji istraživačkih tekstova nagrađeni su:

1. "Narušavanje ekološke ravnoteže na planini Baba" autorice Olivere Savić s Fakulteta političkih nauka u Beogradu

2. "Psihoterapija – delatnost u sivoj zoni" autora Petra Alimpijevića s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

3. "Lika puna života" autorica Ivane Vidaković, Petre Orešković, Matee Ivanković i Helene Pelin s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

U kategoriji radio priloga nagrađeni su:

1. "Novogodišnja rasveta" autorica Jovane Malešev i Aleksandre Nikodijević s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

2. "Gužva u saobraćaju" autora Marka Božovića s Fakulteta političkih nauka u Beogradu

3. "Nelegalna iskopavanja" autorica Jelene Markov i Maja Smiljković.

U kategoriji televizijskih priloga nagrađeni su:

1. "Legenda o Skadarskoj tvrđavi /Scutari castle legend" – autora Lazarina Pjetrija, Đeni Tušani, Olte Jahaj i Telenze Ramaj s Univerziteta u Skadru i Aleksandra Bugarina, Irene Čučković i Ive Gajić s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

2. "Alarm - više od podkasta" autora Sanje Đorđević i Nemanje Kalinića s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

3. "(Ne) vjeruje" autorica Ivane Škaričić, Janje Šestak i Katje Knežević s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

28. travanj 2024 16:06