StoryEditor

PLOT TWIST GENERACIJE Mobiteli ‘na tipke‘ postaju sve zanimljiviji mladima

Upotreba starijih mobitela ove je godine porasla i u Izraelu, međutim zbog političkih razloga

Autor:
Global.
29/03/2022 u 22:52 h
<p>Porasla prodaja ”glupih” mobitela.<br />
<br />
Autor: Unsplash<br />
Datum: 28.3.2022.<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
Porasla prodaja ”glupih” mobitela. Autor: Unsplash Datum: 28.3.2022. Zagreb, HrvatskaUNSPLASH
Otkako je 2017. godine Nokia ponovno lansirala svoj legendarni model 3310, prodaja jednostavnih i takozvanih "mobitela na tipke" drastično je porasla. Osim što nemaju pristup internetu i nijednoj društvenoj mreži, takvi mobiteli posjeduju vrlo malo funkcija. Štoviše, mogu se koristiti samo za telefoniranje i slanje SMS poruka, a neki ni nemaju fotoaparat, piše BBC.

Smanjenje ovisnosti

Umjesto popularnog scrollanja po TikToku i Instagramu, mladima je danas interesantno posjedovati "ciglu od mobitela". Neki tvrde da im je to uvelike pomoglo jer sada imaju više vremena što za sebe, što za prijatelje i obitelj, a više nisu ovisni o dijeljenu svoje svakodnevice čime automatski dobivaju i više privatnosti. "Dok nisam kupila ovaj jednostavni mobitel, nisam uopće shvaćala koliko je pametni telefon upravljao mojim životom. Bila sam opsjednuta društvenim mrežama i nisam mogla biti tako produktivna", istaknula je 17-godišnja Robin West za BBC. Osim produktivnosti, mobiteli poput Nokije u nekim značajkama mogu zasjeniti i jedne od najpopularnijih proizvođača mobitela poput Applea i Samsunga. To se najviše odnosi na trajanje baterije i izdržljivost koja je kod starijih mobitela puno veća i kvalitetnija. S druge strane, stručnjaci nisu nimalo začuđeni podatkom da mladi sve više bježe od tehnologije. Sandra Wachter, viša znanstvena suradnica za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu Oxford objasnila je da u današnje vrijeme ne čudi kako mnogi vjeruju da će im "stari telefoni" olakšati povratak u jednostavnija vremena.

Sigurnosni razlozi

"Mobitel konstantno želi zaokupiti vašu pažnju, bilo kroz notifikacije ili ‘breaking news‘, što mnoge već iritira, stoga ima smisla da se mnogi okreću jednostavnijoj tehnologiji koja im ostavlja više vremena za druge aktivnosti", poručila je Watcher. Upotreba starijih mobitela ove je godine porasla i u Izraelu, međutim zbog političkih razloga. Izraelci vjeruju da njihove mobitele nadzire policija pa su tako svoje pametne telefone, na kojima je moguće pohraniti puno više podataka, zamijenili starima. Tako je prodaja starijih modela skočila za 200 posto, piše The Times of Israel. BBC prenosi da njujorška kompanija Light Phone proizvodi svojevrsne hibride, uređaje korisnicima ipak omogućavaju slušanje glazbe ili čak podcasta, a mogu se i povezati s Bluetooth slušalicama, što ih čini mrvicu "pametnijima". No, iz kompanije kažu da korisnici na njima neće moći instalirati društvene mreže, elektroničku poštu ili internetske preglednike. Osim Nokije3310 u takvu vrstu mobitela se ubrajaju Motorola Dyna TAC 8000x, Nokia 8810, Samsung SPH-N70, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Arte Carbon te iPhone 2G kao početnik nove ere pametnih telefona, prenosi Miss7.
27. travanj 2024 09:04