StoryEditor

POMOĆ KULTURI Dodijeljena sredstva za očuvanje britanske kulture

Ovaj paket pomoći samo je dio od ukupnih 1,6 milijardi funti koje se dodjeljuju u sklopu Fonda za obnovu kulture
Autor:
Global.
12/10/2020 u 21:11 h
Velika Britanije pomaže u oporavku kulture<br />
foto: Pixabay
Velika Britanije pomaže u oporavku kulture foto: PixabayPIXABAY
Ujedinjeno Kraljevstvo dodijelit će 257 milijuna funti kulturno-umjetničkim znamenitostima i organizacijama s ciljem njihova očuvanja u razdoblju pandemije koronavirusa, piše britanski Independent. Svaki od 1300 primatelja ovog oblika državne pomoći, a među kojima su i Londonski simfonijski orkestar, liverpulski Cavern Club i bristolsko kazalište Old Vic, dobit će po milijun funti. Ovaj paket pomoći samo je dio od ukupnih 1,6 milijardi funti koje se dodjeljuju u sklopu Fonda za obnovu kulture. Najavljeno je i da će veće donacije uskoro biti isplaćene.

Štite dušu naroda

Ministar kulture Oliver Dowden objasnio je da je cilj ove Vladine akcije zaštititi posebna mjesta koja "tvore dušu naroda". Novac je namijenjen ponovnom pokretanju nastupa, otvaranju mjesta koja su morala biti zatvorena zbog pogoršanja zdravstvene situacije, osiguravanju poslova i stvaranju prilika za samostalne umjetnike, naglašavaju u Ministarstvu kulture, tehnologije, medija i sporta. "Kazališta, muzeji, galerije, plesne skupine i mjesta na kojima se svira i pjeva donose radost ljudima i udahnjuju život velegradima, gradovima i selima", izjavio je Sir Nicholas Serota, predsjednik Vijeća za kulturu Engleske koje je zaduženo za podjelu novca. Serota smatra da će ova donacija pomoći "održati stotine kulturnih objekata i organizacija koje vole i cijene i lokalna zajednica i međunarodna publika".

Prilagodba novom normalnom

Objava o pomoći kulturnoj industriji stigla je nedugo nakon što je ministar financija Rishi Sunak u intervjuu za ITV News poručio umjetnicima i drugim kulturnim radnicima da se prilagode novonastaloj situaciji. Mnogi su to protumačili kao poruku da će morati potražiti novi posao jer za njih nema mjesta u "novom normalnom“. Sunakove tvrdnje naišle su na veliki otpor u zemlji koja kulturnom i umjetničkom industrijom, prema procjeni Vijeće za kulturu Engleske, doprinosi britanskoj ekonomiji s više od deset milijardi funti godišnje.
28. travanj 2024 04:14