StoryEditor

POVORKA FARAONA Slavni vladari ponovno ‘prošetali‘ Egiptom

‘Ovo je uzbuđenje koje nitko neće propustiti‘, izjavio je Zahi Hawass, jedan od najslavnijih egipatskih istraživača drevne povijesti
Autor:
Global.
06/04/2021 u 21:18 h
faraon<br />
faraonUNSPLASH
Kraljevske mumije 18 egipatskih faraona i četiri kraljice iz najslavnijeg razdoblja egipatske civilizacije u svečanoj povorci ulicama Kaira prenesene su u svoj novi dom - Nacionalni muzej egipatske civilizacije. Povorku mumija pratile su tisuće gledatelja diljem svijeta, nikada prije mumificirana tijela egipatskih vladara i vladarica nisu izložene na ovakav način. U povorci su sudjelovali brojni slavni Egipćani, političari, vojni dužnosnici, ali i stručnjaci za povijest, arheologiju i umjetnost iz cijelog svijeta.

Kraljevska povorka i klasne razlike

Egipatske vlasti opremanjem Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije, otvorenog 2017. godine, i potezima poput parade kraljevskih mumija nastoje ponovno povećati broj turista u zemlji. Razlog je i taj što je Egipat već neko vrijeme na glasu kao jedna od nesigurnih destinacija za turiste, prenosi The New York Times. Povorka mumija, među kojima je najveći egipatski vladar Ramzes II te kraljica Hatšepsut, piše Al Jazeera, na svojem putu je morala proći kroz nekoliko kvartova u Kairu te je promet u velikom dijelu grada bio zaustavljen. Ljudi iz cijelog svijeta putem interneta i televizijskih prijenosa pratili su povorku, a cijeli događaj najavljivan je mjesecima unaprijed. "Ovo je uzbuđenje koje nitko neće propustiti", rekao je Zahi Hawass, jedan od najslavnijih egipatskih istraživača drevne povijesti. Međutim, brojni Egipćani izrazili su svoje nezadovoljstvom povorkom i postupcima vlasti. Velik broj kritika upućen je zbog skrivanja siromašnih dijelova Kaira na televizijskim prijenosima te zbog namjernog onemogućavanja građanima iz pojedinih kvartova promatranje povorke.

Prokletstvo faraona

Spektakl prenošenja kraljevskih mumija za mnoge je umjesto promocije kulture i povijesti postao primjer velikih ekonomskih razlika u Egiptu te sve veće krize u koju zapada egipatsko društvo. Muzej u kojemu su smještene kraljevske mumije opremljen je najnovijom tehnologijom koja omogućuje zaštitu posmrtnih ostataka, ali i daljnja istraživanja mumija. Iako se većina stručnjaka slaže da je prebaciti mumije bilo najbolje rješenje, povorka faraona oživjela je i neka stara vjerovanja. Naime, kraljevske mumije u svojem novom domu smještene su uz mumiju slavnog Tutankamona, mladog faraona za čije se posmrtne ostatke i grobnicu dugo vjerovalo da su ukleti. Tako je i niz tragičnih i neočekivanih događaja, poput velike željezničke nesreće i nasukavanja broda u Sueskom kanalu, u javnosti često povezivano s vjerovanjem u drevno prokletstvo.
28. travanj 2024 19:11