StoryEditor

POZIV U POMOĆ Zdravstveni sustav u potrazi za još učenika i studenata

Poziv ministra Beroša pokazuje činjenicu da Hrvatskoj nedostaje dovoljan broj medicinskih sestara
Autor:
Global.
06/11/2020 u 11:17 h
Studenti medicine
Studenti medicinePEXELS
Značajno povećanje broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, navelo je ministra zdravstva Vilija Beroša na hitnu intervenciju i traženje pomoći od Ministarstva obrazovanja te samog ministra Radovana Fuchsa, piše Večernji list. U svom dopisu, Beroš je pozvao Fuchsa na razmatranje mogućnosti da se učenici završnih godina strukovnih medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva uključe u pomoći zdravstvenom sustavu.

Postoji strah od potencijalne zaraze

"Rad tijekom epidemije COVID-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještina", uvjeren je ministar Beroš, koji potiče mlade na odaziv. Dopis je dostavljen u 24 srednje škole diljem Hrvatske, a osim učenika medicinskih programa, u suzbijanju virusa i pomoću oko pacijenata u zdravstvenim ustanovama, već sada pomažu umirovljeni liječnici te studenti medicine. Raspoređeni su po nekoliko lokacija u Zagrebu, a sav doprinos u trajanju pandemije je na dobrovoljnoj razini. Ipak, zdravstvene ustanove strahuju od pojava zaraze pa ih zovu samo u nužnim situacijama. "Ako vam na hematološki ili kirurški odjel dođe pet ili šest učenika, vi ne možete osigurati distancu od metar i pol ili dva. Unatoč tome što svi imaju maske, vizire i svu potrebnu zaštitnu opremu, distanca je jedna od najvažnijih mjera. Svaki kontakt izvana je važan. To su mlade generacije i logično je da se druže i da mogu pokupiti virus", ističe za Index.hr Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb.

Nedostatak radne snage

Poziv ministra Beroša pokazuje činjenicu da Hrvatskoj nedostaje dovoljan broj medicinskih sestara, a taj se nedostatak najviše osjeća u onim bolnicama koje su danas specijalizirane za borbu s virusom. U svijetu ih nedostaje i do devet milijuna, a u bolnicama poput onih u Splitu i Rijeci nema odaziva na natječaje, govori sestra Ljubas. Osim toga, upravo zbog pandemije, ove godine mnogo mladih nije dobilo priliku završiti staž, a sukladno tome se ni zaposliti. Ljubas smatra da je ovaj poziv izvrsna prilika prvobitno za takve studente, a potom za srednjoškolce. Prema njezinom mišljenju, učenike ne bi trebalo izlagati virusu i potencijalnoj zarazi. "Oni koji studiraju preddiplomski studij sestrinstva prošle godine nisu mogli na optimalan način odraditi vježbe zbog prvog vala COVIDA-19. Ako to neće moći ni sada, zbog drugog vala, završit će i drugu godinu preddiplomskog studija, a da neće sve odraditi kako treba. Teško da će sve potrebne vještine moći svladati samo u jednoj godini. Stoga moramo promišljati da što prije dođu na praksu, čim se sve stabilizira. Za njih zasigurno postoje mjesta na kojima bi oni mogli biti potpora medicinskim sestrama", zaključuje Ljubas.
26. travanj 2024 06:06