Foto: Pexels

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih građana u Zagrebu, studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, njih 300-injak, odlučilo je kroz dobrovoljan rad i pomaganje pridonijeti u borbi s aktualnom pandemijom. Iako je sve na volonterskoj razini, studentima su odobrene dodatne edukacije, ali i studentski rad tijekom izvanrednih okolnosti, piše na stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Većina studenata svoj doprinos pokazuje odgovaranjem na telefonske pozive u sklopu informativnog pozivnog centra za koronavirus prilikom čega, sa strpljenjem, građanima pružaju određene epidemiološke upute. S druge strane, neki studenti odrađuju trijažu pacijenata pri ulasku u bolnicu, pomažu u tercijarnim centrima ili uzimaju uzorke pacijenata. Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica, kaže da će dio studenata raspodijeliti u Novi Zagreb gdje se nalaze info punktovi koje vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a dio u zavod u Rockfellerovoj.

“Stvarno je dobro. Mi imamo osjećaj da stvarno pomažemo ljudima. Oni zovu, zabrinuti su. Jako je puno zaraženih. Teško im je objasniti samoizolaciju – tko treba, tko ne treba, što je bliski kontakt i slično. Mislim da je ovo jako korisno”, istaknula je studentica Adela Ranogajec u razgovoru za HRT.

Studenti rade u smjenama po osam sati, a kroz ovaj dobrovoljni rad u zdravstvenom sustavu, steći će i nova korisna znanja te vještine koja će moći iskoristiti na svom radnom mjestu nakon završetka studija. Oni studenti s anesteziološkog odjela smješteni su pred bolnicu Sveti Duh gdje obavljaju poslove predtrijaže. Za sve studente koji pomažu, ovo je samo još jedan oblik praktične nastave na fakultetu.

Zbog prelaska na online nastavu, studenti se prijavljuju prema slobodnim terminima i danima kada nemaju kliničke vježbe, no u slučaju nepredvidivih obveza, uvijek je spremna potencijalna zamjena, poručuju s Medicinskog fakulteta.