StoryEditor

(PRE)SKUPA ZAŠTITA Seks više nije tabu, no o besplatnoj kontracepciji nitko ne priča

Autor:
Global.
01/04/2020 u 12:53 h
Seks je danas tabu tema možda samo našim bakama i djedovima, no o besplatnoj ili subvenciranoj kontracepciji u Hrvatskoj još uvijek nitko ne govori, dok je u mnogim zemljama ona već dostupna "pod normalno". Studenti su jedna od seksualno najaktivnijih skupina ljudi, no studenti su također jedna od financijski najugroženijih skupina, a ponekad i samu zaštitu shvaćaju olako. Karikirano govoreći - tko će uz plaćanje stanarina, kava između predavanja, povremenih izlaska, cigareta i svega ostalog pronaći dovoljno novaca i za kontracepciju?

Stav Crkve je jasan

"Svjestan sam potencijalnih opasnosti koje mogu proizaći iz nezaštićenog seksa, no prezervativi su jednostavno preskupi, a i uvijek imate onaj osjećaj da se ‘to‘ neće dogoditi baš vama. No, da je zaštita jeftinija ili besplatna koristio bih ju“, priznaje Vinko Lalić, student Fakulteta prometnih znanosti. Istraživanje provedeno u Norveškoj prije desetak godina pokazalo je da dijeljenje besplatne kontracepcije ne povećava broj korisnika, ali smanjuje broj pobačaja kod žena između 20 i 24 godine. Belgijska federalna vlada je također uvela besplatnu kontracepciju od 1. travnja 2020. godine za sve žene, bez obzira na njihovu dob. U cijeloj Sjevernoj Americi kontracepcija je besplatna ili subvencirana, dok u zemljama kao što su Španjolska i Irska – subvencije nema. Gdje se u tome nalazi Hrvatska? "Hrvatska je pri dnu europske i svjetske ljestvice zemalja u kojima se koristi kontracepcija. U Hrvatskoj se oralna hormonska kontracepcija koristi kod pet posto spolno aktivne populacije, a u Nizozemskoj i do 40 posto. S druge strane, koriste se nesigurne metode kontracepcije koje dovode do neželjenih trudnoća i pobačaja", rekla je ginekologinja Sanda Galjer za Večernji.
‘Smatram da je puno bolje prevenirati neželjene posljedice, nego kasnije raspravljati o okolnostima i moralnosti‘, rekla je Ana Perković, studentica Medicinskog fakulteta
Iako velik broj mladih ne koristi zaštitu zbog cijena, postoje i drugi razlozi zbog kojih nekima ova opcija nije prihvatljiva. Stav Katoličke crkve po ovom pitanju je jasan. "Kontracepcija je zao čin jer je ona hotimično kršenje plana koji je Bog ugradio u ljudski rod. Po naravnome zakonu, svrha je spolnosti prenošenje života. Zadovoljstvo koje spolni odnos pruža dodatni je blagoslov od Boga, kojemu je svrha da nudi mogućnost stvaranja novog života dok istodobno jača vezu bliskosti, poštovanja i ljubavi između supružnika ", rekao je svojedobno Don Josip Lenkić za Laudato.hr. No, čak i religiozni studenti nastoje zadržati otvoren um zbog brojnih prednosti zaštite. "Mislim da je besplatna kontracepcija korisna ideja, iako to nije u potpunosti u skladu s mojom vjerom. Smatram da je puno bolje prevenirati neželjene posljedice, kao što su zarazne bolesti i neželjena trudnoća, nego kasnije raspravljati o okolnostima i moralnosti", rekla je Ana Perković, studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Kao da su mobiteli važniji

Vlasti za sada ne daju nikakve naznake da bi se subvencirana ili besplatna kontracepcija mogla pojaviti u Hrvatskoj po uzoru na neke druge zemlje, no stručnjaci smatraju da je ona i više nego potrebna za one koji je uistinu trebaju. "Mislim da bi zaštita trebala biti dostupnija onima koji ju žele koristiti, zato što s medicinskog stajališta ona ima puno više benefita nego loših posljedica. U isto vrijeme smatram da bismo trebali poraditi na seksualnom odgoju, zato što mladi još uvijek nisu dovoljno upoznati sa svim opasnostima koje se skrivaju iza prakticiranja nezaštićenog spolnog odnosa. Žalosno je što svi štite svoje mobitele koje će zamijeniti za godinu ili dvije maskicama, a zaštitu svog jedinog tijela ignoriraju", rekla je Ružica Bušić voditeljica neonatologije u Vukovaru.
24. travanj 2024 02:44