StoryEditor

PREMINUO INOSLAV BEŠKER ‘Otišao je čovjek koji je odgojio generacije novinara‘

Iza njega ostale su tisuće novinarskih tekstova koje je struka cijenila i nagrađivala

Autor:
Global
29/06/2023 u 11:23 h
17930
HINA

Nakon kratke i teške bolesti, u 74. godini života preminuo je Inoslav Bešker. Do posljednjeg je dana pisao za Slobodu Dalmaciju i Jutarnji list, a radio je i za Omladinski tjednik, Studentski list, Telegram, Start, Vjesnik, BBC, Radio 101 i druge, prenosi Jutarnji.

Novinar kojeg je struka cijenila

Bio je jedan od najvećih hrvatskih novinara, redoviti profesor kroatistike na Sveučilištu u Splitu, profesor slavistike na Orijentalnom sveučilištu u Napulju, na Sveučilištu La Sapienza u Rimu te na Sveučilištu u Bologni, predavao je i Istraživačko novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu.

Iza njega su ostale tisuće novinarskih tekstova koje je struka cijenila i nagrađivala, ovo su samo neke od nagrada koje je dobio– "Otokar Keršovani", za životno djelo u novinarstvu, nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu, 2002. je dobio nagradu "Miljenko Smoje" za novinara godine te nagradu HND-a "Marija Jurić Zagorka", također za novinara godine, iste godine dobio je i nagradu za najbolji komentar u tisku, 2016. je dobio nagradu "Joško Kalušić" za zaštitu ljudskih prava.

Školovao generacije, službeno i neslužbeno

Iza sebe je ostavio suprugu i tri kćeri, ali i neutješne kolege iz Hanza Medije. Novinar Jutarnjeg lista, Tomislav Kukec od kolege se oprostio objavom na Facebook profilu.

"Ñije mi službeno predavao, ali neslužbeno da, 20 godina. Čitao je svako noćno izdanje Jutarnjeg i uočio baš svaki tipfeler, logičku grešku, nepotpunu činjenicu. U prepunom tramvaju od Borongaja do Jutarnjeg dobio sam 30 minuta besplatne poduke pisanja grčkih prezimena. U šali smo znali govoriti kako u podrumu ima nekoliko novinara koji rade za njega, jer je fizički nemoguće odraditi toliko posla, pisati, čitati, predavati. A kada bih ga nazvao s pitanjem "kolega, jel‘ možete xy", to mi je jako zamjerio. Rekao je da je stupidno da ga pitam može li, nego da mu kažem što treba, jer to je njegov posao. Otišao je čovjek koji je ne samo svojim predavanjima već i tekstovima odgojio generacije novinara. Ino, adio...", napisao je Kukec.

Vezani članci
01. svibanj 2024 04:11