StoryEditor

PROJEKT EDUMAKE Suradnici iz Belgije i Nizozemske posjetili FPZG i obišli prostore HRT-a

‘Krajnji cilj onoga što mi radimo jest da potaknemo mlade da se više angažiraju u području kulture i društvenih medija, ali i europskih izbora iduće godine‘, kaže profesor Igor Kanižaj

17749
MATILDA NIKIć

Fakultet političkih znanosti ugostio je partnere iz Belgije i Nizozemske s kojima surađuje na projektu EDUmake. Međusobno su prezentirali svoje projekte i podijelili iskustva. FPZG jedan je od partnera tog europskog projekta koji se temelji na interaktivnom obrazovnom formatu.

'Želimo veći angažman mladih'

EDUmake partneri iz Belgije (VRT), Hrvatske i Nizozemske (NTR) stvaraju lokalizirane verzije EDUbox materijala namijenjenih djeci od 12 do 18 godina i to na temelju audiovizualnog sadržaja i interaktivnog angažmana. Usmjereni su na važne društvene izazove poput polarizacije, borbe protiv dezinformacija, kulture i društvenih medija. Radionica koja se bavi kulturom već postoji, a druga, koja se tek proizvodi, odnosi se na društvene medije.

Profesorica Petra Kovačević i profesor Igor Kanižaj upoznali su goste s prostorijama na Fakultetu i sa studentskim medijima, a zatim je započelo interaktivno predavanje. Predstavili su i novi način poučavanja iz područja kulture, društvenih medija i umjetne inteligencije namijenjen srednjoškolskoj populaciji.

image
LUCIJA BARBARIć

"Upravo pripremamo testiranje tih radionica u školama, pa će naši srednjoškolci moći iz prve ruke vidjeti ovaj novi interaktivni način poučavanja", kaže Kanižaj.

Takav način poučavanja podrazumijeva radionice, video materijale, infografike, vizualizacije, ali i novi interaktivni sadržaj koji korisnike automatski vodi korak dalje i potiče njihov daljnji angažman.

"Krajnji cilj onoga što mi radimo jest da potaknemo mlade da se više angažiraju u području kulture i društvenih medija, ali i europskih izbora iduće godine. Vidimo da postoji nezadovoljstvo mladih politikom i želimo ih potaknuti da na drukčiji način promišljaju te da se sami uključe", poručuje Kanižaj te dodaje da je prednost ovoga partnerstva to što svatko donosi najbolji dio sebe.

Tura i predvanje o umjetnoj inteligenciji

Annique Reinink iz NTR-a ističe da joj je izazovno raditi na projektu, no jako je zadovoljna što je u uspješnom timu s četvero ljudi.

"Uživam u Zagrebu i sviđa mi se što imam priliku raditi s ljudima iz raznih država koji imaju zanimljive perspektive i iskustva", zaključuje Reinink.

Sudionici projekta dobili su priliku razgledati prostore Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Nade Chedid, ali i arhivu gdje su mogli vidjeti cijelu povijest javnog servisa. Ondje su mogli doznati kako HRT trenutno u arhivi ima dovoljno materijala za narednih 55 godina neprekidnog emitiranja.

image
SARA KREMZIR

Također, istaknuto je kako scenografije u svakom od studija traje barem mjesec dana, te su sudionici dobili priliku vidjeti pripremu studija za novu sezonu emisije The Voice. Upoznali su se i s radom različitih studija, poput studija 12 u kojemu se snima spider camom te onoga u kojemu nastaje emisija "Petkom s Danijelom". Posjetitelji EDUmake-a prošli su i prostorije u kojima se snimaju radiodrame i gdje djeluje Simfonijski orkestar HRT-a. Kraj obilaska zaokružila je prezentacija Darka Flajpana na temu umjetne inteligencije danas.

Vezani članci
25. travanj 2024 16:07