StoryEditor

PROSVJED SLOBODNIH UMJETNIKA ‘I Meštrović bi s ovim koeficijentom skupljao boce‘

‘Nismo toliko umreženi ni povezani tako da mislim da je to veliki korak za nas‘, rekla je organizatorica prosvjeda Sonja Švec Španjol

22/03/2023 u 20:53 h
15415
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL

"Umjetnik za 200 eura" jedan je od natpisa koji se našao na prosvjedu slobodnih umjetnika. Slobodni su se umjetnici nezadovoljni niskim mirovnim koeficijentom okupili danas na Markovom trgu da bi izrazili neslaganje s izmjenama Zakona o slobodnim umjetnicima. On bi trebao stupiti na snagu 1. travnja, a posljednji je puta mijenjan 2009. godine kada je antiresecijskim mjerama koeficijent smanjen na 0,8. Novim bi se izmjenama on povisio na 1,2, ali slobodni umjetnici traže povećanje na 1,8 da bi koeficijent približili umjetnicima koji su zaposleni u javnim službama i smanjili nejednakost.

image
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL
image
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL

"Nismo toliko umreženi ni povezani tako da mislim da je to veliki korak za nas. Općenito naša prava su sramotna, na razini socijalnog slučaja", rekla je jedna od organizatorica prosvjeda Sonja Švec Španjol i dodala da je zadovoljna odazivom na prosvjed. Prosječni iznos mirovine, prema sadašnjem koeficijentu, iznosi između 200 i 300 eura.

"Zadnjih smo 14 godina, koliko ovo traje, jako potlačeni i kao da uopće ne postojimo, kao da nas je pet u cijeloj državi. Mislim da je ovo super početak, barem za nešto više jer mislim da nije lijepo živjeti na 200 eura i manje mjesečno", istaknuo je umjetnik Karlo Buden.

image
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL

Na prosvjedu su osim slobodnih umjetnika sudjelovali i oni koji rade u umjetničkim institucijama, kao i brojni simpatizeri. Profesorica Akademije likovne umjetnosti posebno je istaknula važnost podrške mladim umjetnicima.

"Mislim da je baš zbog studenata i mladih umjetnika bitno da mi stariji i iskusniji pomognemo da se ta stvar popravi jer se to tiče i budućnosti zemlje. Umjetnici su sastavni dio društva i bitno je da ne budu odbačeni na ovaj način jer doprinose cjelini", rekla je profesorica Irena Jukić Pranjić.

image
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL
image
BRANKICA LEDINSKI/GLOBAL

Akademska slikarica i grafičarka Sanja Pribić pred odlaskom je u mirovinu. Polovicu je svoje karijere radila za mirovni koeficijent od 0,8 koji joj ne može omogućiti dostojan ostatak života. Odlučno je stajala iza svog transparenta.

image
ANJA MILINKOVIć/GLOBAL

"Nekoliko smo metara od Meštrovićevog ateljea. I Meštrović bi ovim koeficijentom skupljao boce. Koeficijent je nepravedan, tjera umjetnike u sriomaštvo", naglasila je Pribić.

Slobodna je umjetnica svoje obraćanje završila stihovima Arsena Dedića "Djeca slobodnih umjetnika" i naglasila da se već desetljećima situacija nije promijenila.

Arsen Dedić Djeca slobodnih umjetnika

Slobodni umjetnici nemaju K-15

ali slobodni umjetnici nemaju ni topli obrok

niti dodatak za ljetovanje

Oni ne zimuju kolektivno

Slobodni umjetnici su zbog toga sumnjivi

Oni čekaju pred vratima svojih prijatelja

koji više nisu slobodni

a ovi poručuju iznutra da ih nema

Njima na vratima pregrijane banke

viču ugojene činovnice

za vas ništa

Slobodni umjetnici sa slobodnim umjetnicama

udružuju rad nogu

Njima između redaka prijete

preko televizije

tvrdeći da ih štite

Oni vječno čekaju novi zakon

o slobodnim umjetnicima

u međuvremenu strepe pred boljim sutra

Ženama slobodnih umjetnika

nitko ne predaje osmomartovski buket

pa su one toga dana jedine u Zagrebu

bez frizure i neke plaču

Slobodni umjetnici imaju kada

ići na tržnicu ali nemaju čime

Oni kriju kad su bolesni

i stalno pitaju — da li je tko zvao

Djeca slobodnih umjetnika

nemaju Djeda Mraza

ili ih imaju nekoliko stotina

ako njihov otac slobodni umjetnik

nastupa na više mjesta

i vodi ih sa sobom

(https://www.matica.hr/vijenac/253/djeca-slobodnih-umjetnika-11598/)

image
BRANKICA LEDINSKI/GLOBAL
Vezani članci
03. svibanj 2024 00:56