StoryEditor

REKTOROVE NAGRADE STIŽU NA FPZG ‘Rušimo barijere između disciplina, država, ali i akademskog svijeta i civilnog društva‘

Priznanja su dobili za individualni znanstveni i umjetnički rad, timski znanstveni i umjetnički rad te za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici

15/06/2023 u 06:20 h
<p>FOTO: TVS</p>
FOTO: TVSTVS

Od sto studentskih radova ove godine odlikovanih Rektorovom nagradom, za čak tri projekta zaslužni su studenti Fakulteta političkih znanosti (FPZG). Nagrade za najbolje studentske radove, natjecateljske uspjehe te društveno koristan rad podijeljene su u pet kategorija, a radovi studenata s FPZG-a obuhvatili su njih tri, objavljeno je na stranici zagrebačkog Sveučilišta.

Odskočna daska za buduće radove

U kategoriji a, za individualni znanstveni i umjetnički rad nagrađeni su studenti Roko Curić i Frano Šušnjara pod mentorstvom profesorice Anke Kekez Koštro te uz pomoć Projekta JEDRO. Njihov rad, ističe Roko, bavi se temom energetskih zadruga u Hrvatskoj te njihove uloge u širim društvenim promjenama.

"O energetskim zadrugama u Hrvatskoj ima jako malo izvora, stoga ovaj rad popunjava tu prazninu u literaturi te može poslužiti kao odskočna daska za broje druge radove u području energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj", rekao je Rokoo značaju projekta. 

Nagrada za "veliki" timski znanstveni i umjetnički rad, pod kategorijom d, pripala je timu pod vodstvom mentora profesora Nebojše Blanuše za projekt Mjesta sjećanja za kulturalne traume.

Interdisciplinarno udruživanje studenata

"Projekt je rezultat interdisciplinarnog i međunarodnog udruživanja studenata politologije, novinarstva, povijesti, psihologije, fotografije, likovne umjetnosti i krajobrazne arhitekture iz Hrvatske i Srbije te njihovih profesora", objasnila je Senna Šimek, članica tima. Projekt se odvio u nekoliko faza, a započeo je studijskim putovanjem u sklopu kojegija Kulturalna trauma i politike pamćenja.

Iz njega se razvila ideja o zajedničkoj izložbi, održanoj u listopadu 2022. godine te dokumentarnom filmu o cijelom iskustvu u režiji Televizije Student.

"Nadam se da će se prepoznati važnost ovakvih projekata koji uspješno ruše barijere između disciplina, država, ali i akademskog svijeta i svijeta civilnog društva te ne zaziru od hvatanja u koštac s tabu temama društava u regiji", naglasila je Senna.

Vjetar u leđa

U F kategoriji nagrađen je Projekt Model European Union Zagreb za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Projekt je obuhvaćao više od 70 ljudi iz desetak zemalja, a u trajanju od tri dana studenti su učili o Europskoj uniji, sudjelovali na predavanjima, povezivali se i usvajali razne vještine, objasnila je članica Diplomatskog kluba i predstavnica projekta Antonija-Tonka Oršolić

"Vidjeti da se tvoj rad prepoznaje i cijeni je stvarno divno i na određeni način daje vjetar u leđa za budućnost", rekla je Antonija-Tonka. Istaknula je i da se kroz simulacije mladi najviše zainteresiraju i najbrže uče, a prijateljstva koja sklope i iskustva koja dobiju ostaju im kroz život.

Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se u četvrtak 29. lipnja u zgradi SEECEL-a. Dobitnici Rektorove nagrade dužni su pripremiti postere svojih radova, a izložba postera održavat će se u SEECEL-u od 29. lipnja do 10. srpnja. Popis svih dobitnika dostupan je putem poveznice.

Vezani članci
28. travanj 2024 10:25