StoryEditor

SEKSUALNI ŽIVOT STUDENATA Mladi nisu ovako malo vodili ljubav od ekonomske krize ‘30-ih godina

Iako je rašireno mišljenje kako je današnja generacija razuzdana i opsjednuta seksom, brojevi pokazuju drukčije
Autor:
Global.
19/03/2019 u 21:12 h
Woman sitting on man, back view. Intimate games in bed, passionate lovers in underwear. Sexy love couple hugging in bedroom
Woman sitting on man, back view. Intimate games in bed, passionate lovers in underwear. Sexy love couple hugging in bedroom

U ovom trenutku 79 milijuna ljudi diljem svijeta vodi ljubav i dok je rašireno mišljenje da tom broju pridonosi današnja "vrlo razuzdana omladina", brojevi iznenađuju. Vjerovali ili ne, dokazano je kako se današnji mladi mnogo rjeđe upuštaju u seksualne odnose nego starije generacije, a znanstvenici su čak priznali da su zabrinuti zato što današnje generacije manje konzumiraju seks nego što su to mladi činili prije pedesetak i više godina. Global je stoga analizirao više inozemnih i domaćih istraživanja koja su se bavila pitanjem seksualnih navika mladih.

Ima li ljubav glavnu ulogu?

Iako je rašireno mišljenje kako su mladi razuzdani i opsjednuti seksom te da dogovaraju susrete putem društvenim mreža i slično, jedna od studija koja se usredotočila na ispitivanje seksualnih navika generacije rođene u ‘90-im godinama prošlog stoljeća došla je do zaključka kako je riječ o seksualno najmanje aktivnoj skupini nakon ekonomske krize u ‘30-im godinama prošlog stoljeća!

No kad je seks u pitanju, vrlo je teško zaključiti što mlade najviše muči, a što ih najviše zanima. Naime, seksualne se navike razlikuju od pojedinca do pojedinca, ali znanstvenici su ipak dokazali kako studentska populacija, iako se rjeđe upušta u odnose, ima raznovrsniji seksualni život od generacija rođenih prije njih. Zanimljiv je podatak da je prosječna dob prvog poljupca i prvog seksualnog kontakta ostala ista, odnosno najčešće je s 14 godina.

Čini se kako studenti doista imaju manjak slobodnog vremena pa maksimalno krate razdoblje između upoznavanja i ‘akcije‘

Što se pak tiče Hrvatske, Aleksandar Štulhofer, prvi hrvatski seksolog i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, proveo je istraživanje u kojem je prikazao da dečki u prosjeku stupaju sa 17 godina u spolne odnose, i to najčešće zbog tjelesne potrebe, a djevojke sa 17,5 godina zbog zaljubljenosti.

"Na stavove o spolnim odnosima u 80 posto slučajeva ne utječe religioznost, a zanimljivo je da je seks prije braka neprihvatljiv za samo osam posto djevojaka i dva posto mladića", tvrdi Štulhofer. Nedavno istraživanje Zaklade Friedrich Ebert Stifung (FES) i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) provedeno 2018. godine među 1500 ispitanika u dobi između 14 i 29 godina, pokazalo je pak kako danas čak 26 posto mladih želi nevinog partnera, dok je 2012. godina taj broj iznosio 10 posto. Upozorava to, zaključili su stručnjaci, na retradicionalizaciju.

Za sve se nađe vremena

Svima je poznata ona rado korištena uzrečica „ah, ništa ne stignem“. Upravo se zato ne treba čuditi zašto razdoblje između prvog seksualnog kontakta i prvog seksualnog odnosa postaje sve kraće. Čini se kako studenti doista imaju manjak slobodnog vremena pa maksimalno krate razdoblje između upoznavanja i "akcije".

Bez obzira na pomanjkanje vremena, mladi pobijaju brojne stereotipove te pokazuju i pomake u nekim pitanjima. Tako su se u posljednja dva desetljeća znatno popravili kada je riječ o korištenju kontracepcije pa istraživanja pokazuju da je 86 posto mladih koristilo zaštitu pri posljednjem odnosu. Ipak, i dalje im u tom području nedostaje dosta znanja i informiranosti.

28. travanj 2024 20:33