StoryEditor

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM Nacionalnom kampanjom se želi ukazati na rasprostranjenost problema

‘Djeca se ne znaju snaći niti znaju kome se mogu obratiti u slučaju da oni ili njihovi prijatelji dožive seksualno nasilje‘, rekla je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula

27/04/2023 u 06:23 h
16865
PEXELS

Pokrenuta je nacionalna kampanja protiv seksualnog nasilja nad djecom, prenijela je Hina. Cilj joj je osvijestiti javnost o rasprostranjenosti ovog oblika nasilja. Ženska soba njome nastoji pokazati nužnost uvođenja programa prevencije u više razrede osnovnih škola.

"O njemu se ne govori dovoljno, sustavno učenje djece na prepoznavanje oblika ne postoji tako da se oni ne znaju snaći niti znaju kome se mogu obratiti u slučaju da oni ili njihovi prijatelji dožive seksualno nasilje", rekla je koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula.

Kampanja je rezultat europskog projekta i istraživanja koje je prethodno provedeno u 17 županija Hrvatske. Ono je pokazalo da je više od 25 posto djece doživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Polovica ispitanih učenika smatra da se nasilje događa često ili svakodnevno.

Samo 38 posto djece je o seksualnom nasilju razgovaralo s roditeljima. Mamula je istaknula da su upravo odrasli dužni učiniti sve da bi zaustavili ovaj oblik nasilja nad djecom. Visokih 72 posto ispitanih učenika nikada nije sudjelovalo na radionicama o prevenciji nasilja općenito.

"Do razotkrivanja prođe značajno vrijeme i podaci različitih istraživanja govore da će čak 70 do 75 posto djece razotkriti seksualno nasilje nakon pet i više godina, a neki autori govore da je prosjek čak 16 godina", navela je Mamula.

Upozorila je da se oni koji odluče progovoriti u više od 70 posto slučajeva suoče s negativnim reakcijama. Često se zaboravlja da posljedica seksualnog nasilja može biti i smrt, pisala je Ženska soba . Takav oblik nasilja ostavlja brojne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje žrtve, a simptomi odgovaraju onima posttraumatskog stresnog poremećaja.

Vezani članci
05. svibanj 2024 16:26