StoryEditor

STIGLO POJAČANJE Novi busevi ZET-a još su dizelski, ali prelazi se na alternativni pogon

‘Ovi su autobusi opremljeni svim potrebnim sustavima, poput klime i video nadzora, zbog čega će putovanje biti ugodnije i sigurnije‘, rekao je direktor ZET-a Marko Bogdanović

23/11/2022 u 21:02 h
<p>Autobus</p>
AutobusPIXABAY

Na spremištu autobusa u Podsusedu predstavljeni su novi niskopodni autobusi Zagrebačkog električnog tramvaja, financirani sredstvima Europske unije, stoji na službenoj stranici ZET-a. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da jamče bolju i sigurniju vožnju, ali i uštedu goriva.

Također, rekao je da je ovo zadnja nabavljena serija autobusa na dizel jer će Grad Zagreb i ZET u budućnosti biti orijentirani na nabavu vozila na alternativni pogon. Direktor ZET-a Marko Bogdanović osvrnuo se na opremu novih autobusa koja je ključna za sigurnije i udobnije putovanje.

"Ovi su autobusi opremljeni svim potrebnim sustavima, poput klime i video nadzora, zbog čega će putovanje biti ugodnije i sigurnije. A kako ZET iznimnu pažnju posvećuje najosjetljivijim korisničkim skupinama, autobusi su opremljeni i rampama za olakšani pristup vozilu osobama s invaliditetom", rekao je.

U predstavljanju je uz gradonačelnika i direktora ZET-a sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je nadodao da je u planu i modernizacija tramvajskog prometa. Naime, najavio je da će do kraja ove godine u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka biti potpisan ugovor za kupnju 20 novih niskopodnih tramvaja.

Ukupna vrijednost predstavljenog projekta iznosi 180 milijuna kuna, a u nove je autobuse ukupno uložen 161 milijun kuna. Na stranicama Ministarstva stoji da u računicu iz Ugovora ulazi 20 zglobnih gradskih niskopodnih, 25 klasičnih gradskih poluniskopodnih autobusa te 20 klasičnih gradskih niskopodnih autobusa. Novi autobusi zamijenit će jednak broj autobusa starije generacije. Svih novih 65 autobusa u prometu bi trebalo biti do kraja 2023. godine.

Vezani članci
28. travanj 2024 20:46