StoryEditor

MOJ ZET Zagrepčani dobili novu aplikaciju za kupovinu karata, evo što misle o njoj

‘Drago mi je da se ZET konačno modernizira, ali aplikacija mi izgleda nekako zastarjelo i ne sviđa mi se što nema voznog reda u njoj‘, kaže studentica Ana

29/05/2023 u 18:36 h
17885
MATEJ MARKOVINOVIć/GLOBAL

Kupovanje karata na kioscima i kod vozača, više nije jedini način za "legalnu" vožnju ZET-om. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju "Moj ZET", pomoću koje građani mogu kupovati jednokratne karte za javni prijevoz ili puniti svoje pokaze.

ZET po mjeri mladih

Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje na Google Play Storeu i Apple App Storeu, a sučelje joj je, barem naizgled, poprilično jednostavno. Korisnici se prvo trebaju registrirati, a potom nadoplatiti sredstva bankovnom karticom unutar aplikacije. Tim sredstvima, moći će se kupovati karte, dok je za punjenje pokaza potrebno spojiti račun s web portalom Moj ZET.

Kako bi kupljena karta bila valjana, treba se registrirati skeniranjem QR koda na naljepnicama u tramvaju ili autobusu ili "tapnuti" stražnju stranu mobitela na naljepnicu ako je na uređaju uključen NFC. Nakon skeniranja, počinje automatsko odbrojavanje koliko karta još vrijedi, a ako dođe kontrola, potrebno ju je samo pokazati unutar aplikacije.

Nema voznog reda

Budući da je i sam Tomašević na konferenciji za medije spomenuo kako će se nova aplikacija ponajviše svidjeti mladima, upitali smo studenticu Anju s Fakulteta političkih znanosti, što misli o novom ZET-ovom dodatku.

"Drago mi je da se ZET konačno modernizira, ali aplikacija mi izgleda nekako zastarjelo i ne sviđa mi se što nema voznog reda u njoj. No, ovaj način kupovanja bit će posebno koristan za turiste i sve one koji se ne snalaze toliko u Zagrebu", kaže nam Anja.

Modernizaciju ZET-a pozdravlja i Igor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, navodeći da će mu to znatno olakšati procese punjenja pokaza svaki mjesec. Ipak, baš kao i Anja, nije zadovoljan što nema voznog reda.

"Super je aplikacija, već sam ju instalirao na mobitel, ali nije mi jasno zašto nema voznoga reda. To je ipak jedna važna stavka svake aplikacije za javni prijevoz. U Budimpešti, primjerice, se sve može vidjeti unutar njihove aplikacije, čak i lokacija vozila", zaključuje Igor.

Vezani članci
28. travanj 2024 23:26