StoryEditor

ŠTO NAM JE ZAGORKA DANAS Tribina o novinarkama u suvremenom dobu

Panelistice su istaknule da nam je tradicionalno shvaćanje spola ugrađeni kompleks koji nas zaustavlja od traženja onoga što nam pripada

02/06/2023 u 13:29 h
<p>Tribina ”Što nam je Zagorka danas?”. Irena Frlan Gašparović, Nataša Božić Sarić, Sanja Modrić i Ivana Dragičević</p>
Tribina ”Što nam je Zagorka danas?”. Irena Frlan Gašparović, Nataša Božić Sarić, Sanja Modrić i Ivana DragičevićLARA HORVAT/GLOBAL

Za razliku od vremena Marije Jurić Zagorke, danas novinarke nisu toliko omalovažavane i imaju više mogućnost nego li ih je imala prva hrvatska novinarka. Žene su na uredničkim pozicijama u mnogim medijima, no jesu li tamo jer su žene ili se trude biti muškarci? Pitanje je to postavljeno na tribini "Što nam je Zagorka danas?" održanoj u Centru mladih Ribnjak, a ondje se raspravljalo o položaju novinarki u suvremenom dobu i ravnopravnosti spolova.

Panelistice su bile Nataša Božić Sarić, dobitnica nagrade Zagorka za novinarku godine 2023., Sanja Modrić, autorica knjige "Igla, pila, ravnalo" i dobitnica nagrade za životno djelo Otokar Keršovani te Irena Frlan Gašparović, dobitnica nagrade Europa 2023. Cijelu tribinu moderirala je Ivana Dragičević.

Panelistice su se dotakle najgorih stvari koje su čule - od toga da posao u Globusu nije posao za ženu pa do toga da je novinarka pokvarena jer ima dijete, a kada se dijete rodi bolje da se ne vraća u redakciju jer je majčinstvo njezin pravi put. Istaknule su da nam je tradicionalno shvaćanje spola ugrađeni kompleks koji nas zaustavlja od traženja onoga što nam pripada.

"Koliko god mi kažemo da tradicionalne uloge nisu prisutne u društvu i da su žene ravnopravne, to baš i nije tako", rekla je Modrić.

Napomenule su da su žene prije radile drugu vrstu novinarstva. Davale su im se soft news teme o obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnom radu, no zahvaljujući novinarkama koje idu na teren to se uspjelo promijeniti. Iako su sada na boljim pozicijama, to ne znači da omalovažavanje i šovinistički komentari izostaju.

"Zagorka je bila prva novinarka koja je bila omalovažavana zbog toga tko je u tom muškom svijetu i upravo nerazumijevanje toga i općenito uloge novinarke u društvu nagnalo nas je da se neformalno organiziramo i bar pričamo o tim temama", objasnila je Dragičević.

Ravnateljica Centra mladih Ribnjak i organizatorica tribine na inicijatiuv Pavlica Bajsić na inicijativu kazala je kako Zagorku danas stavljaju u sentimentalni okvir, što je uredu s obzirom na cijeli njezin romaneskni opus, ali se premalo govori o tome što ona zapravo znači. Kolegice koje su pričale su rezonance Zagorke danas", kazala je Bajsić. 

Neformalna inicijativa novinarki nastala je nakon što je muškarac uhvatio kip Marije Jurić Zagorke za grudi. Različite reakcije potaknule su novinarke da krenu pričati o seksizmu u novinarstvu i nedostatku razumijevanju žena.

Vezani članci
29. travanj 2024 09:08