StoryEditor

STUDENTSKI CENTAR SPLIT Podijeljen novac za financiranje studentskih aktivnosti

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, studentski centri moraju ulagati u studentske projekte

18/01/2023 u 07:33 h
14565
Pixabay

Studentski centar u Splitu financirat će studentske aktivnosti za što će sveukupno dodijeliti gotovo 100.000 eura odnosno 750.000 kuna. Od četiri najbolje ocijenjena projekta tri pripadaju sportskoj udruzi UniSport ST, stoji u dokumentu Studentskog centra.

Najbolje ocijenjeni projekt je UNISport Health udruge UniSport ST, a drugi je Električni pogonski sustav udruge UPS FESB Racing za što su dobili 100.000 kuna, ujedno i najveći pojedinačni iznos financiranja. Uz četiri najbolja projekta, dodijeljena su sredstva i drugim projektima iz područja kulture, znanosti i edukacije te sporta.  

Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova Studentski centri posrednici su za ugovaranje studentskih poslova. Poslodavci im za to isplaćuju određenu naknadu, a dio te naknade centri su dužni ulagati, uz troškove posredovanja, i u poboljšanje studentskog standarda, smještaja te prehrane. Dio naknade od 0,5 posto dužni su ulagati u financiranje kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje provode isključivo studenti i studentske organizacije te su isključivo namijenjene studentima. 

SC Zagreb nedavno je zatvorio rok za dostavu zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava za zagrebačke studentske projekte, u tijeku je bio peti javni poziv. Centar će odabranim projektima dodijeliti više od 500.00 eura odnosno više od četiri milijuna kuna. 

Ove godine trebalo bi doći do izmjena i dopuna Zakona o obavljanju studentskih poslova, koji trenutno uređuje naknade za posredovanje i ulaganja studentskih centara, a koji je donesen 2018. godine za vrijeme mandata ministrice Blaženke Divjak, stoji na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja

Vezani članci
19. travanj 2024 00:40