StoryEditor

SVETI NIKOLA Sijedu bradu i štap nosio je i profesor Beck, a sad se ‘umirovio‘

‘Pomoglo mi je i što sam u jednom vrtiću prepoznao sina jednog kolege, pa sam ga pozvao po imenu, to je ostavilo silan dojam. Naravno, onda su svi htjeli da im kažem kako se zovu, tako da sam pobjegao‘, prisjetio se Beck

06/12/2022 u 18:15 h
14411
FREEPIK

Opasna šiba zločestog krampusa ili čizma puna slatkiša i darova? Takvim mislima zamaraju se djeca noć prije dana sv. Nikole. Poznati blagdan obilježava se 6. prosinca, a zna biti zamarajuć i za roditelje, ako primjerice djeca posumnjaju tko je taj bradati čovjek koji se šulja u stanove i ostavlja darove svoj djeci svijeta u njihovim čizmama. Popričali smo i mi sa svetim Nikolom, doduše jednim 'umirovljenim' koji crveni plašt i bradu više ne nosi. Sad je tek 'običan' profesor Fakulteta političkih znanosti, publicist i književnik - Boris Beck.

Profesor u nesvakidašnjem ruhu

"Mogu vam reći da gadno svrbi lažna kosa i brada, ali čovjek se zbilja moćno osjeća s tom mitrom i štapom. Ja sam nastupio autoritarno, zapričavao sam klince i nisam im dao da me zaspu pitanjima - jer sumnjali su, naravno, nisu glupi, ali pojava bradatog biskupa je ipak famozna, pa su htjeli vjerovati", rekao je profesor Beck.

Nadodao je da je priliku da se preruši u svetog Nikolu i obraduje vrtićku djecu dobio preko poznanice, zamijenio je jednog mladog neiskusnog bogoslova, a Beck je, šaljivo dodaje, tad već bio "čovjek s iskustvom".

"Pomoglo mi je i što sam u jednom vrtiću prepoznao sina jednog kolege, pa sam ga pozvao po imenu, to je ostavilo silan dojam. Naravno, onda su svi htjeli da im kažem kako se zovu, tako da sam pobjegao" istaknuo je Beck koji je nakon toga prihvatio angažman u vrtiću svoje kćeri.

"No oholost uvijek prethodi padu. Nju smo zaposlili da nosi lampaš pa se nije mogla koncentrirati, ali prepoznali su me drugi, tako da je to bila katastrofa. Odonda mladima samo predajem" zaključio je profesor koji se umirovio od uloge sv. Nikole.

Legenda o svetom Nikoli

No sveti Nikola 6. prosinca ne miruje. U čiste čizmice djece diljem svijeta donosi slatkiše, čokoladice i druge poklone. A otkud priča o svecu koji daruje djecu? Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraz. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. Kćeri su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. 

Za odluku njihova oca saznao je sv. Nikola. On uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac djevojaka začudio se kad je ujutro našao tako veliki novac. Od novca opremi za udaju jednu kći i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put pa spremi on i srednju kćer. Nikola je vidio da ga otac i treći put čeka. Domislio se, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice - a ujedno i legenda o Djedu Božićnjaku koji poklone spušta kroz dimnjak.

05. svibanj 2024 09:38