StoryEditor

SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BAŠTINE Filmski klasici kao dio nacionalnoga identiteta

UNESCO je 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine u svrhu promicanja važnosti njezina očuvanja te da bi se upozorilo na njezinu hitnu zaštitu

27/10/2022 u 09:31 h
10814
Unsplash

Audiovizualni dokumenti dio su nacionalnoga identiteta. UNESCO je 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine u svrhu promicanja važnosti njezina očuvanja te da bi se upozorilo na njezinu hitnu zaštitu. Velik se dio audiovizualne baštine izgubio ili uništio pa da bi se osvijestilo o ovom problemu proglašen je Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava prikazivanjem antologijskih filmova, stoga Global donosi pet hrvatskih filmskih klasika.

Zbog svoje krhkosti, prijenos u digitalni oblik traje od deset do 15 godina dok se opseg kulturnih i informativnih sadržaja brzo povećava. Velik se dio audiovizualne baštine izgubio ili uništio pa da bi se osvijestilo o ovom problemu proglašen je Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava prikazivanjem antologijskih filmova, stoga Global donosi pet hrvatskih filmskih klasika.

Tko pjeva zlo ne misli

Najpopularniji hrvatski film, glazbena komedija Kreše Golika iz 1970. godine snimljena prema antologijskoj prozi, Vjekoslava Majera, Dnevnik maloga Perice. Riječ je o gospođi Ani Šafranek koja osjeća da njezin brak s mužem Franjom gubi čar. Na izletu u Samobor njezino srce osvoji gospon Fulir koji ju posjećuje u Zagreb te izjavljuje ljubav. Franjo odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom, no tome se suprotstavi Ana, a svemu svjedoči sin Perica Šafranek. Film prikazuje život i običaje u Zagreba pa se smatra svjetskim povijesnim dokumentom. Sat i pol vremena izvrsne glume Mirjane Bohanec, Franje Majetića, Relje Bašića, Mie Oremović, Tomislava Žganeca i drugih…

Vuk samotnjak

Pustolovna drama Obrada Gluščevića nastala 1972. godine u kojoj se dječak Ranko, kojeg je utjelovio Slavko Štimac, sprijatelji sa psom nalik vuku te ga na sve moguće načine spašava od seljana koji ga žele ubiti. Film je dobitnik raznih nagrada od kojih su neke Srebrna arena i Jelen na pulskom festivalu.

Tajna dvorca I.B.

Baletna satira Milana Katića nastala po jednočinki Druga rezolucija Kerempuhovog vedrog kazališta 1951. godine. Jedna od tri ekranizacije Kerempuhovih jednočinki koje je realizirao Jadran film. Scenarist, Fadil Hadžić, šali se akcijama Kominforma protiv države pa je tih godina bilo zabranjeno javno prikazivati ovaj film u Jugoslaviji. Igraju Silvija Hercigonja, Nenad Lhotka, Milko Šparemblek te Gregor Radev.

Tajna starog tavana

Igrani film u kojem dva dječaka radio-amatera za vrijeme ljetnih praznika otkriju zaboravljeni izum antigravitacijskoga topa za kojeg se zainteresiraju međunarodni špijuni. Mjesto i vrijeme radnje je Hvar 1984. godine, a film su odigrali Boris Dvornik, Rene Bitorajac, Špiro Guberina, Nina Petrović, Jiri Guryca te Mario Miković.

Družba Pere Kvržice

Adaptacija 1970. godine istoimenog romana Mate Lovraka, gdje naslovnu ulogu igra Mladen Vasary. Ostatak družbe igraju Predrag Vuković, Boris Vujović i Zoran Havrle. Dječaci popravljaju staru vodenicu kraj sela i ne popuštaju pritisku vlasnika parnoga mlina koji radi sve što je u njegovoj moći da vodenica ne proradi.

Vezani članci
29. travanj 2024 10:48