StoryEditor

THE WITCHER Dostupan hrvatski prijevod sedmog nastavka sage

Knjige o Geraltu od Rivije poslužile su kao inspiracija za brojne stripove, videoigre i popularnu Netflixova seriju
Autor:
Global.
27/10/2020 u 21:01 h
Sedmi nastavak epske sage o avanturama lovca na čudovišta Geralta od Rivije od ovog je mjeseca moguće pronaći i u hrvatskim knjižarama. Riječ je o romanu "Gospodarica jezera" poljskog autora Andrejza Sapkowskog, koji se nastavlja na popularnu The Witcher sagu. Za hrvatske čitatelje stiže u prijevodu Mladena Martića, prenosi Večernji list.

Fantasy žanr slavenske mitologije

Knjige su do sada prodane u više od 17 milijuna primjeraka i prevedene na 37 jezika. Iako trenutno doživljava svoje najslavnije dane, priča o Witcheru i svijetu Kontinenta, gdje je radnja smještena, započela je još 1985. godine. Tada na nagovor sina Sapkowski šalje kratku priču naslovljenu jednostavno The Witcher (Vještac) na natječaj žanrovskog časopisa. Pobjeda izostaje, ali potaknut dobrim kritikama koje su uslijedile nakon objave Sapkowski nastavlja proširivati svijet Witchera gradeći postepeno jednu od najuzbudljivijih priča koju je ikada iznjedrio fantasy žanr. Objavljuje dvije zbirke kratkih priča koje brzo dobivaju na popularnosti u Poljskoj, a nakon prijevoda na ruski, češki i druge slavenske jezike postaju sve prepoznatije i u regiji. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=PoQJM8SO6V0[/embed] Početni regionalni uspjeh priča zasigurno duguje brojnim folklornim motivima, bićima iz mitova i legendi te predajama karakterističnim za slavenske zajednice. U moru djela inspiriranih nordijskom, grčkom i drugim često korištenim mitologijama slavenske predaje u djelima Andrejza Sapkowskog donose dobrodošlo osvježenje. Geraltovi susreti s bićima poput štriga, vodenih vila i drugih bića koja nastanjuju slavenski folklorni svijet pokazali su se kao egzotičan dodatak jednom kad je saga o lovcu na čudovišta dosegnula popularnost svjetskih razmjera, prenosi Fandom.

Od pričice do stripa, videoigre i Netflixovog hita

Popularnost The Witcher sage sve je više rasla i početkom 2000-ih adaptirana je u popularan strip koji je dobio šest nastavaka. No tek nakon što se za priču zainteresirala poljska gaming kompanija CD Projekt Red došlo je do razvoja punog potencijala priče. Prvi nastavak igre odmah je dobro primljen i vrlo brzo si je priskrbio kultni status među fanovima. Međutim, drugi i treći nastavak igre, zahvaljujući sjajnoj izvedbi kompanije i vrlo razrađenoj priči, postali su hit svjetskih razmjera. Igra je prodana u više od 20 milijuna primjeraka, a treći nastavak proglašen je i igrom desetljeća. Nakon nevjerojatnog uspjeha igara došlo je do sukoba između Sapkowskog i kompanije CD Projekt Red. Prema pisanju Screenranta Sapkowski je smatrao da je početni dogovor koji je imao s njima nepravedan jer je igra postala popularnija nego što je itko mogao zamisliti na početku. Nakon niza uspješnih knjiga i igara zahvaljujući kojima priča o Geraltu postaje dio mainstream scene i koje su generirale ogroman broj fanova, ekranizacija je bila samo pitanje vremena. Sapkowski je prava prodao Netflixu koji nije štedio prilikom razvijanja projekta. Rezultat je bila jedna od najpopularnijih serija 2019. godine koja je The Witcher sagu konačno učinila potpunim fenomenom popularne kulture i smjestila The Witchera uz bok fantasy fenomenima poput Gospodara prstenova i Igre prijestolja.
29. travanj 2024 05:46