StoryEditor

TRŽIŠTE RADA Posla ima, a traže se liječnici, građevinci i arhitekti

Od početka godine zaposleno 18.000 ljudi
Autor:
Global.
25/03/2021 u 11:03 h
prvi radni dan
prvi radni danPEXELS
Prema slobodnim mjestima koja su prijavili poslodavci na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u građevinarstvu se traži oko 1100 radnika, od čega se samo inženjera građevine traži gotovo 170, a na popisu je i 130 inženjera strojarstva, 92 inženjera elektrotehnike te 60 arhitekata. U prva dva ovogodišnja mjeseca zaposleno je 18.000 osoba od 32.000 slobodnih radnih mjesta koja su prijavile tvrtke i javne ustanove. Ožujak je donio nagli pad broja nezaposlenih u odnosu na veljaču, i to za 5000 radnih mjesta. Najtraženija zanimanja i ove godine su konobari, kuhari, čistačice i trgovci. Iz sektora uslužnih djelatnosti najviše se traži djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, oko 4000 radnih mjesta. Očekivano, s obzirom da dolazi ljeto i nova turistička sezona.

Radnike uvozimo

Iza ugostitelja najviše je slobodnih radnih mjesta u prerađivačkog industriji koja traži oko tisuću radnika, a zatim dolazi građevinarstvo. Kako za rad u građevini nema dovoljno radnika u Hrvatskoj, radnici se traže i na Kosovu, u Makedoniji, Ukrajini i nekim azijskim zemljama. Inženjerka građevine Mirta Balog tvrdi da je razlog tome gospodarska kriza iz 2008. koja je utjecala i na krizu građevinarstva. "Tada su stale sve investicije u Hrvatskoj i firme koje su radile velike projekte bile su prisiljene ući u tržište malih firmi te su ‘srušile‘ cijenu rada da bi dobile posao. Investicije su se pokrenule što znači da posla ima, ali vrijednost tih radova je pala. Radna snaga koja se traži u građevini su fizički radnici, a zbog niske cijene rada takvi radnici kod nas ne mogu dobiti plaću kakvu mogu dobiti u inozemstvu. Drugi problem je što takva zanimanja nisu ni previše atraktivna djeci koja upisuju srednju školu pa ih u startu ima u deficitu", ističe Balog. Otvoreni su natječaji i za inženjere strojarstva, elektrotehnike te arhitekte.

Njegovatelji na cijeni

"Obrazovanje arhitekata je zahtjevno, ali problem, definitivno, nije u lošem obrazovanju. Arhitektonska djelatnost je specifična s obzirom da arhitekt kao takav može djelovati samostalno. Trenutno stanje na tržištu i osjetno veći odljev kapitala u smjeru arhitektonsko-građevinske djelatnosti omogućava mnogim arhitektima osamostaljenje u radu, a projektantskim uredima time povećava potrebu za radnom snagom. Tom trendu samozapošljavanja znatno je potpomogao program poticaja. Po mom mišljenju, tržište vapi za kvalitetnim arhitektonskim timovima, radom u kvalitetnim skupinama, no isto to tržište omogućava stvaranje individualaca koji ne žele raditi za druge, već djeluju kao individualci", kaže Josip Miklec, arhitekt. Osim spomenutih zanimanja u oglasima su najtraženiji zdravstveni djelatnici i njegovatelji koji bi posao mogli dobiti odmah kada bi nezaposlenih uopće bilo. Traženi su i djelatnici obrazovnog sektora, čak njih oko tisuću. "Ne zvuči mi pretjerano optimistično to što je država jedan od vodećih poslodavaca koji generira radna mjesta, bilo zbog zamjena za bolovanja ili umirovljenja. Trenutačno se u privatnom sektoru radna mjesta čuvaju kroz potpore, ali postoje granice do kojih i država može ići", pesimističan je Davorko Vidović, savjetnik za tržište rada Hrvatske gospodarske komore, prenosi Večernji.
29. travanj 2024 02:50