StoryEditor

VIKEND U KINU Znamo kamo ovaj vikend - na ZagrebDox

Jedan od najboljih festivala dokumentarnog filma u Europi ove godine nudi stotinu i dva filma

Autor:
Ivana Perušić
19/04/2024 u 08:00 h
18280
IVANA PERUšIć/GLOBAL

Voliš li provokativne teme pretočene na filmsko platno? Virtuoznu kinematografiju? Ili si jednostavno ljubitelj filma? Onda trebaš posjetiti ZagrebDox koji se održava do nedjelje, 21. travnja u Centru Kaptol.

image
IVANA PERUšIć/GLOBAL

Jedno popodne na ZagrebDoxu

I sami smo pogledali tri festivalska hita: "Svilene niti", "U tom trenutku" i "Ne komunističkoj kosi!". Svaki je od njih nudio bogatstvo različitih kultura, jezika, ali i intrigantnih filozofskih tematika koje tjeraju na razmišljanje i traganje za značenjem. Tako su "Svilene niti" priča o dvije migrantice iz Levanta koje povezuje zajednička bol za domom koji su bile prisiljene napustiti. "U tom trenutku" usredotočen je na jednog dječaka i njegovo promišljanje o životu i shvaćanju svijeta. "Ne komunističkoj kosi!" opsežniji je dokumentarac koji se sastoji od više prikupljenih snimaka, izjava i igranih scena koje govore o perikama kao najvećem izvoznom proizvodu komunističke Kine te SAD-ovoj zabrani trgovine kosom iz Kine.

Atmosfera na festivalu

Interes za ovaj međunarodni festival mogao se vidjeti i na temelju posjetitelja gdje je nekolicina njih bila iz drugih zemalja pa je zato prije početka projekcije voditelj predstavio filmove i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Posjetiteljima se također podijelila anketa pa su na kraju mogli ocijeniti svaki od pogledanih filmova. Studentica Anamaria Miličić prvi je put posjetila ovaj festival pa je podijelila svoje dojmove.

"Svidjela mi se projekcija jer je bila meni nešto novo i neobično. Mislim da bih otišla ponovno", poručila je.

Festival želi potaknuti gledanje suvremene dokumentarne filmske produkcije i upoznavanje kako svjetskih, tako i lokalnih umjetnika. Više o samoj ponudi filmova, kao i informacije o ulaznicama može se pronaći na linku.

Vezani članci
02. svibanj 2024 18:51