StoryEditor

ZAVRŠETAK KARIJERE SE BLIŽI Buffon ponovno najavio odlazak u mirovinu

Simbol Juventusa i talijanskog nogometa objasnio je da 2023. godinu vidi kao posljednju granicu, ali i da bi se od nogometa mogao oprostiti i ranije
Autor:
Global.
04/03/2021 u 11:48 h
Nogometna lopta<br />
Nogometna loptaPEXELS
Legendarni nogometni vratar Gianluigi Buffon najavio je odlazak u mirovinu najkasnije do ljeta 2023. godine u razgovoru za The Guardian. Iako Talijan nije u potpunosti precizirao vrijeme završetka karijere, izvjesno je da će se nogometni ljubitelji diljem svijeta oprostiti od "Gigija" do njegove 45. godine ili ranije. U rukavicama ovog veterana najčešće smo mogli vidjeti dvije stvari - obranjene lopte i trofeje. "Iskreno, nisam mogao ni zamisliti da ću ovoliko dugo igrati, prekrasne su to priče", kratko i jasno poručio je za Guardian te gotovo tri desetljeća karijere opisao jednom rečenicom. Objasnio je da 2023. godinu vidi kao posljednju granicu, ali i da bi se od nogometa mogao oprostiti i ranije. U seniorskom nogometu debitirao je u dresu Parme davne 1995. godine, a s istim klubom osvojio je Kup Italije. Ipak, prva asocijacija na "Supermena" zasigurno je Juventus čijim se redovima priključio šest godina kasnije. Publika je brzo mogla primijetiti da se radi o svjetskoj klasi, a danas ga se redovno svrstava u najveće vratare svih vremena.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Gianluigi Buffon (@gianluigibuffon)

Tijekom razdoblja zabilježenog u Torinu podigao je čak 21 trofej od kojih vrijedi istaknuti deset naslova Serie A. Većinu tog vremena bio je nezamjenjiv među vratnicama "Stare dame", ali i reprezentacije. Njegov najveći uspjeh u talijanskim bojama osvojeno je Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Berlinu. Tad je Italija svladala Francusku boljim izvođenjem jedanaesteraca. "Poslije Svjetskog prvenstva zatvaram vrata i prestajem igrati nogomet", rekao je u intervjuu još 2017. godine. Međutim, navijači su i dalje imali čast gledati ga unutar šesnaesterca, ali onog na Parku Prinčeva jer je neočekivano potpisao za Paris Saint-Germain. Takva odluka iznenadila je nogometni svijet, a objašnjenja su se tražila u pretpostavci da klub iz francuske prijestolnice vidi kao put do trofeja Lige prvaka koji mu nedostaje na zavidnoj listi ostvarenja. Međutim, u Parizu je ostao samo jednu sezonu, a potom se vratio tamo gdje su ga uvijek najviše cijenili, u Juventus. Iako ga danas češće viđamo na klupi za rezerve, navijačima "Bianconera" on je simbol voljenog kluba, a ostalim ljubiteljima nogometa ponajbolji vratar modernog nogometa.
28. travanj 2024 20:28