StoryEditor

‘ZNANOST U PROLAZU‘ Povodom Dana žena 12 znanstvenica održat će predavanja na Cvjetnom trgu

Svojim predavanjem nastojat će potaknuti šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti stereotipe o znanstvenicama

09/03/2023 u 07:15 h
14879
FREEPIK

U Europskoj uniji od 15 milijuna znanstvenika i inženjera, 41 posto čine žene, a Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po broju aktivnih znanstvenica. S ciljem promicanja znanosti na javnim mjestima, manifestacija "Znanost u prolazu" održat će se u subotu u 11 na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje će, povodom Dana žena, 12 znanstvenica održati radionice i predavanja, piše na službenoj  stranici Znanost u prolazu.

Svako predavanje traje 15 minuta te se ponavlja četiri puta, a četiri znanstvenice istovremeno drže predavanje. Njima će nastojati potaknuti šire sudjelovanje društva u znanosti te razbiti stereotipe o znanstvenicama, a nadaju se da će njihova izlaganja potaknuti mlade da odaberu bavljenje znanošću. 

U manifestaciji će sudjelovati znanstvenice s Instituta Ruđer Bošković, Medicinskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Agronomskog fakulteta. Prvi ovakav događaj održan je prošle godine u isto vrijeme kada su znanstvenice s prolaznicima zagrebačke Špice podijelile svoja iskustva, a u međuvremenu su predavanja održana u Sisku i Rijeci.

Događaj organizira neprofitna udruga Penkala koja okuplja mlade hrvatske istraživače i tehnologe, kao i studente te organizira druženja i predavanja hrvatskih znanstvenika. Udruga je pokrenula blog i podcast za promoviranje mladih hrvatskih znanstvenika te njihovih istraživanja, stoji na stranici Instituta Ruđera Boškovića

"Ovo je jedna od rijetkih manifestacija u kojoj znanstvenice izlaze na javne prostore i mijenjaju percepciju o tome što to znači baviti se znanošću, kako točno izgledaju znanstvena istraživanja, kako izgleda jedan dan u životu znanstvenika te čime se uopće hrvatski znanstvenici bave. Kroz ovakva događanja koja su javno i medijski popraćena, cilj je također medijski eksponirati znanstvenice jer smatramo da generalno nedostaje znanstvene zastupljenosti u medijima", zaključuju iz udruge.

Vezani članci
03. svibanj 2024 11:35