StoryEditor

LETEĆI MOSTARAC Rođendan slavi čovjek kojeg Hrvatska nije uspjela nagraditi

Bojan Bogdanović igra jubilarnu desetu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta

Autor:
Lucijan Ožegović
19/04/2024 u 16:22 h
18286
CANVA/NBA

U tjednu u kojem košarkaški sladokusci imaju razloga za slavlje, s obzirom da počinje najbitniji dio NBA sezone – Playoff, hrvatski fanovi košarke imaju još jedan razlog za slavlje. Dva dana prije početka Playoffa, svoj 35. rođendan slavi najbolji hrvatski strijelac u NBA ligi svih vremena.

Bojan Bogdanović rođen je u Mostaru 18. travnja 1989. godine. Sin je Maria Bogdanovića, poznatog mostarskog odvjetnika te ujedno i bivšeg košarkaša Lokomotive i Bosne. Iako su mu košarkaški geni urođeni, Bojana u mladosti nije zanimala košarka. Svoj sportski put je počeo utabanavati u nogometu i vaterpolu, međutim na nagovor jednog prijatelja odlučio se okušati u košarci. Sva sreća što je Bojan imao takvog prijatelja, inače bi ostali zakinuti za jednog od najboljih košarkaša u hrvatskoj povijesti.

Od Reala do Cibone

Košarkašku karijeru je započeo u svom rodnom gradu, točnije u Zrinskom iz Mostara. Njegov talent je ubrzo izašao na vidjelo, što su prepoznali čelnici Real Madrida, koji su tada 16-godišnjem Bogdanoviću ponudili petogodišnji ugovor. Bojan je 2005. godine potpisao za Real Madrid, međutim prvu sezonu je ostao u Zrinskom u sklopu Realove posudbe, s kojom je cilj bio daljni razvoj Bojanovog talenta.

Bogdanović je sljedeće dvije sezone proveo u rezervnoj, juniorskoj ekipi Reala (Real Madrid B), koja se tad natjecala u četvrtoj španjolskoj ligi. Sljedeću sezonu su ga "Kraljevi" poslali na novu posudbu u CB Murciu, da bi ga zatim ponovo vratili u svoju B momčad.

Bogdanović nije dobio ono čemu se nadao s Realom, a to su redovitije igre za prvu ekipu te daljnji košarkaški razvoj, pa je istekom ugovora "spakirao kofere" te došao u Zagreb i potpisao višegodišnji ugovor s Cibonom.

Taj potez se ispostavio fantastičnim za daljnji razvoj njegove karijere. Unatoč Ciboninim financijskim problemima te općenito lošim stanjem u klubu, Bojanu ništa od toga nije smetalo te je u tom trenutku igrao košarku života.

All Star turske lige

Bogdanovićev angažman u Ciboni ćemo najviše pamtiti po sudjelovanju u jednoj od najluđih utakmica u povijesti regionalne košarke, u čuvenom finalu ABA lige u kojem je Kecman tricom u posljednjim stotinkama utakmice srušio Cibonu. Zanimljivo, upravo je Bogdanović pogodio trojku napad prije Kecmanove, čime bi se upisao u košarkaške anale, da su Cibosi uspjeli sačuvati prednost. Nažalost, herojski trenutak Bogdanovića se od krune njegove mlade karijere u šest stotinki pretvorio u traumu... Bogdanovićeve igre nisu prošle nezapažene na europskom tržištu, pa su tako u Zagreb sletile brojne primamljive ponude za Bojanove usluge.

Međutim, Bogdanović je odbijao sve lukrativne ponude te ostao vjeran Ciboni do 2011. godine. Tada u priču ulazi hrvatski trener Neven Spahija, koji je napravio sve što je mogao kako bi "Letećeg Mostarca" doveo u svoj tadašnji klub, Fenerbahče.

Tako sredinom lipnja 2011. godine, Bogdanović potpisuje trogodišnji ugovor sa Fenerbahčeom, u kojem ga je dočekala hrvatska ekipa; uz trenera Spahiju, za turske gigante su u tom trenutku igrali Roko Leni Ukić, te Bojanov nekadašnji suigrač iz Cibone, Marko Tomas.

Iako je potpisao ugovor za Fener, Bogdanović je već tada bio svjestan svog potencijala. Znao je da je dovoljno dobar materijal za najveću košarkašku pozornicu na svijetu – NBA. Samo četiri dana nakon potpisa za Turke, Bogdanović je izašao na NBA draft na kojem je bio 31. odabir, a birali su ga čelnici Miami Heata, koji su ga u istoj noći razmjenili u Timberwolvese, a Wolvesi su ga, također u noći Drafta, poslali u New Jersey Netse.

Iako su Netsi ostvarili prava na Bogdanovića odabirom na Draftu, odlučili su ne otkupiti njegov ugovor u toj sezoni, već su ga ostavili da odradi ugovor u Fenerbahčeu. Takav potez se isplatio za Bojana, koji je sjajnim igrama uvelike doprinio u osvajanju lige, kupa te superkupa za Fenerbahče. Bogdanović je također izabran za All Stara turske lige, te je biran u najbolju petorku lige u 2014. godini.

Milijunski ugovor s Netsima

Na ljeto 2013. godine se održavao Eurobasket u Sloveniji. Hrvatska je ostvarila solidan rezultat te se plasirala u polufinale turnira, međutim Litvanci su bili prejaki. Na kraju se nismo ni domogli brončane medalje, s obzirom da je Španjolska deklasirala Hrvatsku u utakmici za treće mjesto. Bojan je pak, sjajnim igrama na turniru osigurao mjesto u najboljoj petorci Eurobasketa.

Na ljeto 2014. godine, Bogdanović potpisuje trogodišnji ugovor vrijedan 10 milijuna dolara s Netsima, te tako i službeno ulazi u najjaču košarkašku ligu svijeta. Bojanova debitantska sezona u ligi je bila puna oscilacija; krenio je kao starter, zatim je nakon prvih 20 utakmica regularne sezone prebačen na klupu, da bi se uskoro opet vratio u startnu petorku. Na kraju sezone je svojim igrama osigurao mjesto u drugoj najboljoj petorci novaka (NBA All - Rookie second team)

Sljedeće dvije sezone u Netsima, Bojan se afirmirao kao pouzdan šuter i kvalitetan "role player". Trud i dobre igre su se manifestirale u Bojanovoj utakmici karijere 2016. godine, kada je zabio 44 poena za Netse, čime je izjednačio Draženov rekord za najviše poena jednog Hrvata na NBA utakmici.

Sjajne partije na NBA terenima prenio je i na nacionalnu razinu. Tog ljeta održana je Olimpijada u Riu, a Bogdanović je bio najbolji strijelac turnira sa prosječno 25 poena po utakmici. Ispod njega su na listi najboljih strijelaca ostali Pau Gasol, Kevin Durant, Patty Millls...Na našu žalost, čak ni s ovakvim Bogdanovićem, Hrvatska nije uspjela ostvariti zapaženi rezultat, te smo poraženi u četvrtfinalu protiv Srbije, koja je dogurala do finala na tom turniru.

Postao uvjerljivo najplaćeniji hrvatski sportaš svih vremena

2017. godine razmjenjen je u Washington Wizardse gdje je igrao dobro i imao zapaženu ulogu, međutim nije se dugo zadržao. Iste godine, istekom ugovora, kao slobodan igrač potpisuje dvogodišnji ugovor sa Indianom Pacersima u vrijednosti od 21 milijun dolara. S Pacersima Bogdanović prvi puta u svojoj karijeri igra u kvalitetnoj i ozbiljnoj ekipi, koja je te godine u Playoffu namučila snažne Cleveland Cavalierse i Lebrona Jamesa, od kojih su ispali u sedmoj utakmici prve runde.

Dobre igre u Pacersima su značile i znatni porast u Bogdanovićevom honoraru, pa je kao slobodan igrač potpisao ugovor sa Utah Jazzom na 4 godine, zarađujući pritom nevjerojatnih 73 milijuna dolara, čime je postao uvjerljivo najplaćeniji hrvatski sportaš svih vremena.

Bogdanović je u Salt Lake Cityu proveo najbolje dane svoje košarkaške karijere. Sazrio je te je bio pouzdan i ozbiljan ofanzivni igrač na kojeg je ekipa mogla računati. Između ostalog, u prvoj sezoni sa Utahom je imao čak dva pogotka za pobjedu; protiv Bucksa u studenom te protiv Rocketsa u veljači. Dvije godine kasnije, također u dresu Utaha, Bogdanović je zabio 48 poena u pobjedi protiv Nikole Jokića i njegovih Denver Nuggetsa. Time je Bogdanović srušio svoj osobni rekord karijere, te postavio novi rekord za hrvatskog košarkaša sa najviše poena na jednoj NBA utakmici, prestigavši tako već spomenuti rekord od 44 poena. Sa Jazzersima je ostao do 2022. godine, kada je razmjenjen u Detroit Pistonse.

Prestigao Tonija Kukoča na vječnoj listi strijelaca

Iako je bilježio sjajne partije u Detroitu te u određenim trenutcima bio i najbolji igrač te ekipe, ova mlada ekipa je bila jedna od najgorih u ligi, bez ikakvih mogućnosti da se uključe u borbu za naslov. Međutim, nije sve tako crno, s obzirom da je upravo u dresu Pistonsa, Bogdanović postao najbolji hrvatski strijelac u povijesti NBA lige. U novogodišnjoj večeri (2023.) Bogdanović je sa 28 poena u pobjedi protiv Timberwolvesa prestigao Tonija Kukoča na vječnoj listi strijelaca.

Bilo je pitanje vremena kada će neka od ozbiljnih NBA ekipa pokucati Pistonsima na vrata u potrazi za Bojanovim uslugama. Tako se i dogodilo, pa je Bogdanović u veljači ove godine razmjenjen u New York Knickse, jednu od najboljih ekipa istočne konferencije. Knicksi su tako šesta NBA ekipa za koju Bojan nastupa u njegovoj desetogodišnjoj karijeri "preko bare". Iako nisu u prvom redu kandidata za osvajanje naslova, Bojan je s Knicksima dobio ponovnu priliku da igra kompetitivnu košarku i da se bori za ono što bi bila kruna njegove karijere, a to je NBA naslov.

Bojan Bogdanović je sjajan košarkaš i profesionalac. Unatoč raznim individualnim i hvalevrijednim uspjesima, hrvatski narod će ga uvijek najviše pamtiti po njegovoj volji i požrtvovnosti da zaigra za reprezentaciju. U teškim ljetnim razdobljima kad traju pripreme za nadolazeću NBA sezonu, mnoge mlade regionalne zvijezde su nerijetko odbijale pozive reprezentacije, međutim ne i Bojan. Mogućnost da predstavlja Hrvatsku na najvećim svjetskim i europskim turnirima za Bogdanovića je značilo mnogo, i zato ostaje žal što ovakav igrač nije uspio nagraditi Hrvatsku sa bilo kakvim odličjem sa velikih turnira. Ili možda bolje reći, Hrvatska nije uspjela nagraditi Bogdanovića...

Vezani članci
02. svibanj 2024 14:53