StoryEditor

DIGITALNI RAT ‘TikTok neće pasti bez ispaljena metka‘, Zapad masovno zabranjuje popularnu aplikaciju

SAD već dulje pritišče Kinu i kineske kompanije koje su postale tržišni lideri, kaže komunikacijski i informacijski stručnjak Marko Rakar

18/05/2023 u 08:58 h
<p>Neke azijske zemlje su također uvele ograničenja, TikTok je potpuno zabranjen u Indiji, a na Tajvanu je zabranjen na službenim uređajima</p>
Neke azijske zemlje su također uvele ograničenja, TikTok je potpuno zabranjen u Indiji, a na Tajvanu je zabranjen na službenim uređajimaUnsplash

Zapadne zemlje zabrinute su što je vlasnik TikToka kineska kompanija. Strahuju da bi aplikacija mogla biti povezana s kineskom vlasti. Nije im svejedno što TikTok može pristupiti podatcima poput kontakata, poruka i fotografija i tako prikupiti vrijedne informacije koje bi potencijalno pale "u pogrešne ruke". Rezime je to razloga zašto su zapadne zemlje počele masovno zabranjivati TikTok na službenim uređajima.

U posljednja je tri mjeseca TikTok zabranjen na uređajima dužnosnika u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Europskoj uniji i drugim zapadnim zemljama zbog sigurnosnih razloga. Osim toga, TikTok je već potpuno zabranjen u Indiji, pojedine islamske zemlje uvodile su restrikcije zbog moralnih razloga, dok je na Tajvanu zabranjen na službenim uređajima.

Podatci u stranim bazama

Svi "geopolitički blokovi" osjetljivi su u vezi sa sigurnošću podataka svojih građana, ističe tehnološka novinarka i urednica Antonija Bilić Arar s portala Netokracija. S TikTokom je problem prikupljanja podataka u bazama smještenim u drugim državama, što u SAD-u izaziva bojazan da bi kineske vlasti mogle pristupiti i analizirati podatke američkih građana, kaže Bilić Arar.

"Jednaka su zabrinuti u Europi gdje se spremanje podataka EU-ovih građana u SAD-u smatra kršenjem GDPR-a. Već nekoliko godina traje dogovaranje propisa koji bi regulirali tu razmjenu podataka između EU-a i SAD-a, novo stupanje na snagu očekuje se 1. srpnja. Razlika je jedino što nema nikakvih dogovora između Kine i SAD-a", objašnjava Bilić Arar.

U SAD je predloženo uvođenje zakona o zabrani inozemnih tehnologija koje su označene kao nacionalna prijetnja što bi značilo zabranu i za građane

Informacijski i komunikacijski stručnjak Marko Rakar navodi i da je sporno što u nekim zemljama nije moguće napraviti odgovarajuću reviziju što se događa s podatcima koje prikupljaju aplikacije, kako se podatci koriste i tko im može pristupiti.

Nedugo nakon proglašenja zabrane TikToka na službenim uređajima, u SAD-u je predloženo uvođenje zakona o zabrani inozemnih tehnologija koje su označene kao nacionalna prijetnja, što bi značilo zabranu i za građane. U američkoj saveznoj državi Montani u travnju je prihvaćen sličan zakonski prijedlog. Rakar spominje da SAD već dulje pritišće Kinu i kineske kompanije da bi im otežao ili onemogućio pristup visokim tehnologijama.

Tržišni sukob

"Razlozi za to mogu biti mnogobrojni, ali iako je sigurnosni aspekt u prvom planu, kompanije, protiv kojih su takve zabrane usmjerene, uglavnom su postale tržišni lideri ili mogu postati značajni remetilački faktor u tržišnom odnosu snaga društvenih mreža", objašnjava Rakar.

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta također navodi da je riječ o sukobu vlada, odnosno digitalnih izdavača i podsjeća na zabranu Huaweija u SAD-u i Googlea u Kini.

"To se već dugo događa na tržištu, to je sukob između Kine i SAD-a, posljedično i Europe", ističe Tanta. Dodaje da u obzir treba uzeti i marketing.

S TikTokom se ističe problem prikupljanja podataka u bazama smještenim u drugim državama

"Prosječno vrijeme na određenoj stranici na internetu je do minute, sve iznad je top, na TikToku je prosječno vrijeme oko 45 minuta, to je u marketingu 'sveti gral'. Danas je glavna moneta pozornost i još jedno zbog čega su zabrinuti jest što je TikTok preuzeo pozornost", objašnjava Tanta.

Teško je reći hoće li doista doći do potpune zabrane TikToka u SAD-u, kako to predlaže zakon o inozemnim tehnologijama, kao i hoće li EU povući sličan potez. Rakar smatra da će se zabrane nastaviti širiti zbog velikog pritiska kojem je TikTok trenutačno izložen, no isto tako da nije moguće u cijelosti zabraniti TikTok.

Širenje zabrana

"Moguće je da se zbog nacionalne sigurnosti ograniči njegova dostupnost, na primjer, na Google Play Storeu ili Appleovu ekvivalentu", dodaje.

Bilić Arar smatra da neće doći do potpune zabrane jer se tu ponajviše radi o poslovnim interesima. Prije će obje strane postići neki dogovor u kojemu će jedni ili drugi napraviti ustupke da zadrže poslovanje.

"Američke digitalne kompanije vole se pozivati na to da se globalna digitalna ekonomija temelji na slobodnoj razmjeni podataka i da bi je sve zabrane uništile, tako da bih rekla da je teško išta zabranjivati. Ali i čudnije stvari su se događale pa me ništa više ne bi čudilo", komentira Bilić Arar.

Tanta smatra da TikTok neće "pasti bez ispaljena metka". "U digitalnom svijetu uvijek kad pomislimo da nema dalje pojavi se nešto novo i fora. Ako i zabrane TikTok pojavit će se nešto novo i provest ćemo godine u raspravama dok to ne zabrane ili opet ne dođe nešto potpuno novo", zaključuje Tanta.

Mreža na optuženičkoj klupi

U američkom Kongresu je, zbog zabrinutosti za sigurnost podataka i povezanost s kineskom vlasti, održano saslušanje Shou Zi Chewa, izvršnog direktora TikToka. Zi Chew je poručio da nisu povezani s kineskom Komunističkom partijom te da se brinu o sigurnosti korisnika i njihovih podataka. Bilić Arar komentira da je saslušanje TikToku donijelo negativan publicitet i loš imidž.

"Generalni dojam je bio da TikTok mladima servira neprimjeren i štetan sadržaj, što nije nužno pogrešan dojam, ali se brzo zaboravilo da TikTok sigurno nije prvi, a ni jedini koji to radi", ističe Bilić Arar i podsjeća da su na sličnim saslušanjima bili i čelnici Googlea, Facebooka i Instagrama.

"Ali to su američke kompanije pa ih nije tako lako prozvati 'nacionalnim neprijateljem broj jedan'", dodaje. Rakar navodi da je nerealno da će se pri saslušanju priznati zloporaba podataka pa se zato pribjegava objašnjavanju kako sustav funkcionira. "Sve takve izjave pažljivo analiziraju investitori i financijaši i o takvim izjavama ovisi buduća vrijednost kompanije", poručuje Rakar.

Montana postala prva američka savezna država koja je zabranila TikTok

Guverner Montane Greg Gianforte potpisao je u srijedu zakon kojim se zabranjuje rad TikToka, čime je Montana postala prva američka savezna država koja je zabranila popularnu aplikaciju za kratke videozapise.

Montana je sredinom travnja donijela zakon o zabrani TikToka. Zakon je prihvaćen sa 54 glasa, 43 su bila protiv, a zakon je sada potpisao i republikanski guverner te države na sjeverozapadu zemlje koja ima nešto više od milijun stanovnika.

Guverner Gianforte je naglasio kako će prijedlog zakona unaprijediti "naš zajednički prioritet da zaštitimo stanovnike Montane od nadzora Komunističke partije Kine".

Novi zakon, koji će stupiti na snagu u siječnju 2024. godine, zabranjuje rad TikTok aplikacije unutar granica Montane. Zakon također, navodi moguće novčane kazne od 10.000 dolara dnevno za prekršitelje, uključujući trgovine aplikacija. Kazne se ne bi odnosile na korisnike.

TikTok, koji ima preko 150 milijuna američkih korisnika, suočava se sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca i državnih dužnosnika da se aplikacija zabrani u cijeloj zemlji zbog zabrinutosti o mogućem utjecaju kineske vlade na platformu.

No, tvrtka, koja je u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke ByteDance, je zanijekala da je ikada podijelila podatke s kineskom vladom i rekla da to neće učiniti ako se od nje to zatraži.

Iz TikToka su poručili kako zakon "krši prava iz Prvog amandmana naroda Montane nezakonitom zabranom TikToka", dodajući da će oni "braniti prava naših korisnika unutar i izvan Montane. "

Očekuje se da će ova mjera, koja bi trebala stupiti početkom iduće godine, biti pravno osporena.

Zabavni, šašavi videozapisi i jednostavnost korištenja aplikacije učinili su je iznimno popularnom, a američki tehnološki divovi poput Snapchata i Mete, matične tvrtke Facebooka i Instagrama, vide je kao konkurentsku prijetnju.

(HINA)

Vezani članci
27. travanj 2024 22:36