StoryEditor

DORA 2023. Otvoren natječaj, a zajednom s njim objavljene promjene i nova pravila

Kriteriji je isključivo umjetnička vrijednost, s naglaskom na kvalitetu glazbe i teksta

23/09/2022 u 08:20 h
12413
PIXABAY

Otvoren je javni natječaj za Doru 2023.. Prijaviti se, po uobičajenim pravilima, mogu samo pjesme koje nisu javno izvođene ili objavljene te autorska prava podliježu pravilima prema tekstu natječaja. Kriteriji je isključivo umjetnička vrijednost, s naglaskom na kvalitetu glazbe i teksta. Ocjenjivački sud odabrat će od 14 do 28 pjesama te četiri rezervne, prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Prijave traju do 20. studenog, a izvođači pjesmu, s kojom se prijavljuju na Doru, ne smiju objavljivati ili javno izvoditi do završetka natjecanja. Ove bi godine moglo doći i do promjene kao što je uvođenje polufinalne večeri. Konačnu će odluku donijet HRT do 10. siječnja.

Nova pravila nalažu da najviše šest osoba može biti na pozornici te da je dozvoljena matrica sa snimljenim vokalima. Plan nastupa mora biti dostavljen do 10. prosinca, a najkasnije deset dana poslije i službeni spot za pjesmu ili lyrics video, piše na stranici hrvatskog Eurosonga.

Na prošlogodišnjoj Dori, održanoj u Opatiji, pobijedila je Mia Dimšić s pjesmom "Guilty Pleasure". Drugo mjesto pripalo je Marku Bošnjaku s pjesmom "Moli za nas", a treće je mjesto zauzela pjesma "Forgive Me (Oprosti)" Mije Negovetić. Dimšić se u Torinu na Eurosongu nije plasirala u finale, već se našla na 11. mjestu.

Pobjednici Eurosonga 2022. bili su Kalush Orchestra iz Ukrajine, a pjesma koja ih je dovela do pobjede je Stefania. S obzirom na to da se još uvijek odvija rat u Ukrajini, Eurosong će se u svibnju 2023. održati u Velikoj Britaniji, no još nije poznato u kojem gradu. Jedan od sedam gradova koji se natječu za gostovanje su Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle te Sheffield. Konačnu odluku o mjestu održavanja Eurosonga donijet će British Broadcasting Corporation (BBC) i European Broadcasting Union (EBU).

Vezani članci
28. travanj 2024 17:40