StoryEditor

KINA Zbog navijača bez maski država cenzurira prijenos Svjetskog prvenstva

28/11/2022 u 06:00 h
<p><br />
 </p>
 FREEPIK

Kineska državna televizija cenzurirala je snimke Svjetskog nogometnog prvenstva na kojima su se mogle vidjeti tisuće navijača bez zaštitnih maski, prenosi Hina. 

Kina je jedna od rijetkih država u kojoj je još uvijek na snazi nulta tolerancija na Covid, zbog koje se zatvaraju cijele četvrti i gradovi te se provode masovne kampanje testiranja. S druge strane u Katru, gdje se trenutno održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, Covid mjere su blage, a samo nošenje maski na stadionima nije obavezno. 

Zbog sve većih reakcija i demonstracija građana Kine, sportski kanal CCTV odlučio je cenzurirati snimke stadiona gdje su se vidjeli navijači. Tijekom utakmice Japana i Kostarike, redatelj se odlučio krupne planove navijača zamijeniti igračima na terenu ili širokim kadrovima stadiona, ali s velike udaljenosti da se navijačima lice ne bi vidjela. Ipak, necenzurirani prijenos utakmice se mogao gledati preko interneta, te kineske verzije TikToka, Douyin.

Na popularnoj kineskoj aplikaciji za razmjenu poruka, WeChat, u utorak se pojavilo otvoreno pismo u kojem se postavljalo pitanje je li Kina na "istom planetu" kao Katar, no jako brzo su ga kineske vlasti cenzurirale. Također, stotine stanovnika u nedjelju je izašlo na ulice Šangaja i Pekinga prosvjedujući protiv kineske politike nulte tolerancije na Covid, u rijetkom izljevu bijesa javnosti protiv države.

Vezani članci
06. svibanj 2024 14:10