StoryEditor

PROTIV MJERA U KINI ‘Nećemo maske, nećemo testove, hoćemo slobodu‘

28/11/2022 u 05:00 h
12095
Pixabay

Diljem Kine izbili su prosvjedi protiv strogih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, a najveći su zabilježeni u glavnom gradu Pekingu i financijskom središtu Šangaju gdje se policija sukobila s prosvjednicima. Prosvjedi su održani i u drugim gradovima, dok su se studenti okupili na tihim prosvjedima, piše Reuters

"Dolje Komunistička partija Kine, dolje Xi Jinping", uzvikivali su nezadovoljni građani, a u znak otpora mnogi su podigli prazne listove papira. Prema snimkama s društvenih mreža, prosvjednici su u Wuhanu rušili šatore za testiranje na koronavirus i probijali barikade, dok su u gradu Lanzhou rušili šatore za medicinsko osoblje i kabine za testiranje.

"Nećemo maske, nećemo testove, hoćemo slobodu, ukinite lockdown u Kini", neke su od poruka koje su se mogle čuti na prosvjedima. 

Otpor građana potaknut je nakon požara u zgradi u gradu Urumqiju u kojemu je poginulo deset osoba. Građani su organizirali bdjenja za žrtve koja su potom prerasla u prosvjede protiv aktualnih mjera i vlasti, s obzirom na to da se prema snimkama s društvenih mreža, proširio glas da stanovnici nisu uspjeli pobjeći jer je dio njih bio u karanteni.

Kina inače vodi politiku nulte zaraze, što znači da bi trebali reducirati broj oboljelih na jako male brojke da bi obustavili represivne mjere. Stanovnici Šangaja su tako u prvoj polovici godine bili u dvomjesečnoj izolaciji zbog prijetnje zaraze omikron varijantom koronavirusa. Iako su nedavno ublažili mjere zbog ekonomskog pritiska i sve većeg nezadovoljstva građana, vlast ostaje pri svojoj politici.

"Rat protiv pandemije se mora nastaviti, provedba mjera za učinkovitu kontrolu pandemije i gospodarski razvoj”, naveli su iz kineske Komunističke partije, piše The Guardian

Vezani članci
26. travanj 2024 00:04