StoryEditor

ČETIRI MILIJUNA ZA TUŽBE Sveučilište umjesto tužbi moglo isplatiti 500 stipendija

Na usluge odvjetničkih ureda je, za vrijeme drugog mandata bivšeg rektora Damira Borasa, Sveučilište u Zagrebu potrošilo 4.281.745 kuna

20/04/2023 u 11:54 h
<p>Bivši rektor Damir Boras</p>
Bivši rektor Damir BorasHRVOJE JELAVIC/PIXSELL

"Uprava Sveučilišta u Zagrebu razmatra mogućnosti odustajanja od pojedinih sudskih tužbi, u skladu sa zatečenim stanjem u pojedinim aktivnim sudskim postupcima, a imajući u vidu interes Sveučilišta", obznanio je Stjepan Lakušić, rektor zagrebačkog Sveučilišta koje je na usluge odvjetničkih ureda za vrijeme drugog mandata bivšeg rektora Damira Borasa potrošilo 4.281.745 kuna.

Podaci su dospjeli u javnost upravo dolaskom rektora Lakušića koji je objasnio da su postupci koji se trenutno vode iz razdoblja prethodne uprave te da se dalje odvijaju ili obustavljaju tako da se nastoji zaštititi interesi Sveučilišta. Rektor je objasnio i da je stav Uprave da se Sveučilište u Zagrebu u svome djelovanju prvenstveno mora fokusirati na suradnju i razvijanje dobrih odnosa sa svim dionicima u sustavu te pokretanje novih inicijativa i projekata koji će pozitivno djelovati kako na Sveučilište, tako i na cijelo društvo.

Novi rektor ima vremena povući tužbe

O novcu koje je Sveučilište potrošilo na sudske postupke na svom je Facebook profilu prošle godine pisala bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Kada se uzme u obzir ukupni novac za sudske troškove za sve postupke u posljednjih nekoliko godina moglo se dodijeliti 500 godišnjih stipendija", usporedila je Divjak koja smatra da bi rektor Lakušić trebao povući tužbe.

"Novi rektor ima najbrojniju ekipu prorektora do sada, među kojima je pravnica, te je imao dovoljno vremena povući ove tužbe za klevetu. Ako to ubrzo ne napravi, znači da nastavlja stopama svojega prethodnika", objasnila je Divjak. Studentski pravobranitelj zagrebačkog Sveučilišta, Bartol Šošić, izjavio je da bi za čast i ugled rektora i Sveučilišta bilo korisnije da su novac potrošen na sudske predmete utrošili u stipendije ili u podizanje standarda studiranja na Sveučilištu.

"Najveći problem u Hrvatskoj, a tako i na Sveučilištu, je nepoznavanje razlike između javnog i privatnog novca. Ako je bivšem rektoru Borasu netko povrijedio čast i ugled, onda je trebao podizati privatne tužbe, o svom trošku, a ne o trošku Sveučilišta. Smatram da bi rektor i ostali mnogo rjeđe i opreznije podizali tužbe kada bi to trebali financirati vlastitim novcem", izjavio je pravobranitelj.

Aktivni postupci

Trenutno je nekoliko aktivnih sudskih postupaka u kojima Sveučilište ima tužiteljsku ulogu. Bivši rektor je tijekom svog mandata tužio mnoge profesore, medije, novinare, pa i vlastitog studenta. Jedna od profesora je i Blaženka Divjak, sveučilišna profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

"Takve tužbe ne podiže ni jedno Sveučilište koje drži do svoje reputacije i koje ozbiljno shvaća svoju misiju. Naime, akademske slobode i sloboda kritičkoga govora i argumentirane rasprave pripada temeljnim vrijednostima Sveučilišta, pa je pitanje kakvo je to Sveučilište na kojem se ona ne potiče već se uništava sudskim tužbama protiv vlastitih profesora i studenata", objasnila je Divjak. Također smatra da je prethodni rektor želio uništiti bilo kakvu slobodu govora na Sveučilištu te kritičare izvan Sveučilišta.

"Nažalost, u tome mu je podršku davala većina članica i članova Senata. Neki zato što su imali osobne koristi od rektora, drugi jer su mislili da se tako bore za svoj fakultet, a treći su jednostavno išli linijom manjega otpora. Sve to je veliki problem za Sveučilište u Zagrebu", izjavila je Divjak.

Tužbe za klevetu

Protiv nje su podignute dvije tužbe: jednu je podignulo Sveučilište kao pravna osoba, a drugu je podignuo Damir Boras kao privatna osoba. Radi se o tužbama za klevetu i naknadu štete zbog duševne boli jer je Divjak izjavila da je rektor nezakonito davao odobrenja za zapošljavanje, posebno tijekom prve polovice 2020. godine kada su na snazi bili izvanredni propisi.

"Ja sam, prije nego sam tu činjenicu iznijela u javnosti, nekoliko puta pisano upozoravala rektora da ne može Sveučilište u Zagrebu upisivati nove zaposlenike i napredovanja u sustav Centralnog obračuna plaća na teret državnoga proračuna bez odgovarajućih odobrenja. Dakle, moj javni istup bio je obavještavanje javnosti jer se rektor oglušio na službena upozorenja", objasnila je bivša ministrica. Bivši rektor je nije tužio dok je bila na mjestu ministrice, već ju je tužio kao djelatnika kada se vratila na Sveučilište, a sudski procesi vode se pred građanskim i kaznenim sudom.

"Da me tužio kao ministricu, postupak za klevetu se ne bi mogao baš tako jednostavno pokrenuti. Meni je ovo ozbiljan problem jer protiv mene moje Sveučilište, na kojem radim i čijem proračunu pridonosim, vodi postupak koji utječe na daljnji razvoj moje karijere", zaključila je Divjak.

Vezani članci
26. travanj 2024 16:08