StoryEditor

PROJEKT ‘MARLESS‘ Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo inicijativu za čistu obalu

Cilj cijelog projekta jest organizirano prikupljanje, razvrstavanje i analiza otpada nastalog ljudskim djelovanjem

Autor:
Global
06/03/2023 u 05:00 h
14872
PIXABAY

Suradnjom znanstvenika s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku i volontera tijekom proteklog tjedna provedena su terenska istraživanja u svrhu zbrinjavanja otpada. Istraživanja su provedena u sklopu projekta "Marless", stoji na službenoj stranici Sveučilišta. Za provedbu projekta najadekvatnije su se pokazale plaže Prevlaka i Trstenik na području Dubrovačko-neretvanske županije.

"Marless" je nastao suradnjom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te četiri hrvatske institucije, a to su Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU), Razvojna agencija Dubrovačko neretvanske županije (DUNEA), Centar za istraživanje mora Ruđer Bošković te Rovinj i Energetska agencija Istarske županije (IRENA). Uz njih, u projektu sufinanciranom iz EU fonda za regionalni razvoj pridružile su se i talijanske institucije, stoji na službenoj stranici Ministarstva.

Cilj cijelog projekta jest organizirano prikupljanje, razvrstavanje i analiza otpada nastalog ljudskim djelovanjem. Također, u ciljeve se ubrajaju provedba aktivnosti protiv nastanka morskog otpada, uklanjanje i pravilno odlaganje te podizanje svijesti o problematici nastanka i širenja morskog otpada. Osim toga, u svrhu provedbe projekta predstavljene su nove eksperimentalne aktivnosti za obradu plastike koje su na bazi cirkularne ekonomije.

Vezani članci
29. travanj 2024 04:03